Продукти за 4-6 порции:
1000-1200
г. цяло парче месо от бут
1
с. л. сол
1
с. л. прясна мащерка
1/2
ч. л. сух чесън
2
с. л. течен мед
1
с. л. дижонска горчица
1/4
ч. л. черен пипер
5
глави кромид лук
За сосът:
изпеченият
лук и сосът, който се е отделил от месото при печенето
100
мл. бира
100
мл. гореща вода
1-2
ч. л. царевично нишесте, разтворено в малко студена вода
30
г. краве масло
1
с. л. универсална подправка
Месото се
изважда от хладилника и се оставя 30 минути на стайна температура.
В купа се
смесват мащерката, сухият чесън, универсалната подправка, медът, горчицата, сол
и черен пипер и се разбърква добре.
Лукът се
нарязва на полумесеци и се поставя по средата на правоъгълна тава (на един
ред).
Месото се
пристяга с конец, за да запази формата си по време на печене и се намазва добре
с кашицата от подправки.
Слага се върху лука.
Пече се в
предварително загрята на 220 градуса фурна 20 минути. След това температурата
на фурната се намалява на 180 градуса и печенето продължава 50-60 минути в
зависимост от големината на парчето месо. (Правилото е 25 минути печене за
всеки 500 г. месо).
След това
месото се изважда в подходяща чиния.
Отделилият
се сос в тавата, заедно с лукът се сипват в касерола, която се слага на котлона и се
загрява на силен огън докато всичко заври.
Бирата и
горещата вода се сипват в тавата и с помощта на дървена шпатула се остъргва
хубаво дъното и. Сипва се в касеролата и се вари още 2-3 минути. Накрая се
добавя разтвореното нишесте и сосът се вари още 3-4 минути. Съдът се
сваля от котлона и се добавя кравето масло. Бърка се докато се разтопи. Сосът
се пасира до гладкост и се прецежда през цедка.
Месото се
освобождава от конеца и се нарязва на тънки резени. Сервира се със сос и
гарнитура от картофи.
Няма коментари:
Публикуване на коментар