сряда, 1 ноември 2017 г.



Продукти за тава с диаметър 20 см.:

250 г. суров кадаиф
100 г. краве масло

За плънката:

700 г. обелена тиква
100 г. захар
70 г. нарязани на едро орехови ядки
20 мл. олио
1 ч. л. микс от подправки (канела, звезден анасон, карамфил, индийско орехче, кориандър, джинджифил, кардамон)


За сиропа:

300 г. захар
300 мл. вода
15 мл. лимонов сок



Най-напред се приготвя захарният сироп, за да може да изстине. 
Водата се кипва на котлона. Сипва се захарта, температурата се намалява и сместа се разбърква, докато захарта се разтопи. Оставя се да поври 5 минути на тих огън 



и се сваля от котлона.
Добавя лимоновият сок и сиропът се оставя да изстине.
Суровият кадаиф се разстила в тава, застлана с хартия за печене. Добавя се нарязаното на кубчета краве масло 



и се запича в предварително загрята на 200 градуса фурна до златисто (15-20 минути), като от време на време се разбърква. 



Изважда се от фурната и се полива с охладения сироп. 



Оставя се за около час, за да се напои добре със сиропа.
За тиквената смес в дълбок тиган се загрява олиото. Сипват се настърганата на едро ренде тиква и захарта 



и се готви 10-15 минути, докато водата се изпари напълно. Добавят се орехите и подправките 



и тиквата се сваля от котлона. Оставя се леко да се охлади. 
В подходяща чиния се слага ринг с диаметър 20 см. Сипва се 1/2 от кадаифа и се разстила. 



Отгоре се разпределя тиквената смес. Заглажда се. 



Накрая се завършва с останалият кадаиф и се полива с останалия в тавата сироп.


Тиквеникът се украсява с цели орехови ядки и се оставя в хладилника за няколко часа, след което е готов за сервиране.



 

2 коментара:

  1. Здравейте, виждам че и вие сте в UK. Бихте ли ми казали от къде намирате кадаиф?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, Галя! Аз съм в България! :) Но със сигурност и в UK има турски магазини, в които можете да намерите кадаиф!

    ОтговорИзтриване