Продукти:
800-1000 г. филе
от едър толстолоб
сол
Подправки за овалване:
2 с. л. червен пипер
1 с. л. чубрица
1 ч. л. чимен
1 ч. л. сух риган
1/4 ч. л. черен пипер
12 ч. л. сух чесън
лют червен пипер по
желание
На дъното на стъклен или
керамичен съд се сипва сол. Слага се измитото и почистено от костите рибно филе
и се покрива със сол.
Осоляването трае 24 часа в хладилник. След това парчето
се слага във вода за 12 часа като водата се сменя на всеки 2-3 часа. Филето се
изважда от водата и се оставят да се изцеди.
Подсушава се добре с домакинска
хартия и се разделя напречно на две. Овалва се в предварително смесените
подправки, които се притискат с ръце, за да полепнат добре.
Филетата се вързват с
дебел конец в единия край и се окачат на сухо, проветриво и сенчесто място за
около 4-5 дни.
Готовата пастърма се увива в свежо фолио и се прибира в хладилника.
Няма коментари:
Публикуване на коментар