четвъртък, 16 ноември 2017 г.






Продукти:

 800-1000 г. филе от едър толстолоб  
сол

Подправки за овалване:

2 с. л. червен пипер
1 с. л. чубрица
1 ч. л. чимен
1 ч. л. сух риган
1/4 ч. л. черен пипер
12 ч. л. сух чесън
лют червен пипер по желание






На дъното на стъклен или керамичен съд се сипва сол. Слага се измитото и почистено от костите рибно филе и се покрива със сол. 


Осоляването трае 24 часа в хладилник. След това парчето се слага във вода за 12 часа като водата се сменя на всеки 2-3 часа. Филето се изважда от водата и се оставят да се изцеди. 


Подсушава се добре с домакинска хартия и се разделя напречно на две. Овалва се в предварително смесените подправки, които се притискат с ръце, за да полепнат добре. 


Филетата се вързват с дебел конец в единия край и се окачат на сухо, проветриво и сенчесто място за около 4-5 дни.
Готовата пастърма се увива в свежо фолио и се прибира в хладилника. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар