Продукти:
За 10 палачинки с диаметър 22-23 см.:
2 яйца
500 мл. прясно мляко
200 г. брашно
20 мл. олио или
разтопено краве масло
5 г. захар
5 г. сол
олио за намазване на
тигана
За плънката:
3 твърдо сварени яйца
2 сварени моркова ~ 200
г.
3-4 мариновани
краставички ~ 200 г.
150 г. шпеков салам
50 г. кашкавал
400 г. майонеза
100-120 г. настърган
кашкавал за покриване на цялата торта
За палачинките яйцата се
слагат в купа и се разбиват с бъркалка 2-3 минути. Сипва се половината прясно
мляко и брашното и разбиването продължава още 2-3 минути, докато се получи
гладка смес. Прибавят се солта, захарта и олиото (маслото). Накрая се сипва и останалото
мляко и всичко се разбива до хомогенизиране. От сместа се изпичат 10 тънки
палачинки, като преди печенето на всяка палачинка, тиганът се намазва с
мазнина.
Готовите палачинки се
оставят да се охладят.
Сварените яйца се
обелват и се нарязват на малки кубчета. Слагат се в купичка, посоляват се и се
разбъркват с 1- 2 с. л. майонеза.
Сварените моркови също
се режат на малки кубчета, посоляват се и се смесват с 1-2 с. л. майонеза.
Киселите краставички и
шпековият салам също се нарязват на дребни кубчета и се слагат в отделни
купички. Разбъркват се с по 1-2 с. л. майонеза. Кашкавалът (50 г.) се настъргва
и се смесва с 1 с. л. майонеза.
Сглобяване на тортата:
В подходяща чиния за
сервиране се слага 1 палачинка. Отгоре се разпределя 1/2 от яйчената смес.
Слага се втора палачинка и върху нея се разстила половината от морковената смес.
Следва трета палачинка, върху която се разпределя сместа с шпековият салам.
Ред
е на четвъртата палачинка, която се намазва с кашкавалената смес.
Слага се
петата палачинка, а върху нея се разстила сместа с киселите краставички.
След това следват: палачинка - яйчена смес; палачинка - морковена смес;
палачинка - шпеков салам; палачинка - смес с кисели краставички.
Най отгоре се
поставя десетата палачинка и торта се измазва с останалата майонеза
и се покрива цялата с настърган кашкавал.
Декорира се по желание.
Няма коментари:
Публикуване на коментар