петък, 29 декември 2017 г.







Продукти:

За 10 палачинки с диаметър 22-23 см.:

2 яйца
500 мл. прясно мляко
200 г. брашно
20 мл. олио или разтопено краве масло
5 г. захар
5 г. сол

олио за намазване на тигана

За плънката:

3 твърдо сварени яйца
2 сварени моркова ~ 200 г.
3-4 мариновани краставички ~ 200 г.
150 г. шпеков салам
50 г. кашкавал
400 г. майонеза

100-120 г. настърган кашкавал за покриване на цялата торта


За палачинките яйцата се слагат в купа и се разбиват с бъркалка 2-3 минути. Сипва се половината прясно мляко и брашното и разбиването продължава още 2-3 минути, докато се получи гладка смес. Прибавят се солта, захарта и олиото (маслото). Накрая се сипва и останалото мляко и всичко се разбива до хомогенизиране. От сместа се изпичат 10 тънки палачинки, като преди печенето на всяка палачинка, тиганът се намазва с мазнина.
Готовите палачинки се оставят да се охладят.
Сварените яйца се обелват и се нарязват на малки кубчета. Слагат се в купичка, посоляват се и се разбъркват с 1- 2 с. л. майонеза.
Сварените моркови също се режат на малки кубчета, посоляват се и се смесват с 1-2 с. л. майонеза.
Киселите краставички и шпековият салам също се нарязват на дребни кубчета и се слагат в отделни купички. Разбъркват се с по 1-2 с. л. майонеза. Кашкавалът (50 г.) се настъргва и се смесва с 1 с. л. майонеза.

Сглобяване на тортата:



В подходяща чиния за сервиране се слага 1 палачинка. Отгоре се разпределя 1/2 от яйчената смес. 


Слага се втора палачинка и върху нея се разстила половината от морковената смес. 


Следва трета палачинка, върху която се разпределя сместа с шпековият салам. 


Ред е на четвъртата палачинка, която се намазва с кашкавалената смес. 


Слага се петата палачинка, а върху нея се разстила  сместа с киселите краставички. 


След това следват: палачинка - яйчена смес; палачинка - морковена смес; палачинка - шпеков салам; палачинка - смес с кисели краставички. 
Най отгоре се поставя десетата палачинка и торта се измазва с останалата майонеза 


и се покрива цялата с настърган кашкавал. 
Декорира се по желание.



















Няма коментари:

Публикуване на коментар