Продукти:
125 г. меко краве масло
75 г. захар
75 г. мед
1 яйце
10 г. ванилена захар
350 г. брашно
1/2 ч. л. бакпулвер
1/4 ч. л. сода за хляб
1/2 ч. л. смлян микс от
подправки за меденки (канела, анасон, карамфил, индийско орехче, кардамон,
джинджифил)
За
декорация:
твърди разноцветни
бонбони
цветна захар на кристали
В купа се смесват мекото краве масло, захарта,
меда, яйцето и ванилията
и се разбъркват с телена бъркалка, докато се смесят
добре.
Добавят се сухите съставки (брашното, бакпулверът, содата, солта и миксът от подправки за меденки)
и се
омесва тесто, което се охлажда поне за 2 часа в хладилника.
Тестото се слага върху набрашнен плот и се
разточва на кора с дебелина 0,5-0,7 см. Изрязват се елхички,
които се
подреждат в тава, предварително покрита с пергаментова хартия.
С помощта на малки кръгли формички или звездички
се изрязват дупчици върху елхичките.
Цветните бонбони се натрошават на малки
парченца, с помощта на точилка, между два листа пергаментова хартия.
Фигурките, изрязани върху елхичките се запълват
с цветна захар или натрошени бонбони, или комбинация от двете.
Меденките се пекат в предварително загрята на
180 градуса фурна без вентилатор 8-10 минути, докато бонбоните се разтопят, а
бисквитите леко покафенеят. Оставят се да се охладят напълно, преди да се
извадят от тавата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар