четвъртък, 21 декември 2017 г.




Продукти:

125 г. меко краве масло
75 г. захар
75 г. мед
1 яйце
10 г. ванилена захар
350 г. брашно
1/2 ч. л. бакпулвер
1/4 ч. л. сода за хляб
1/2 ч. л. смлян микс от подправки за меденки (канела, анасон, карамфил, индийско орехче, кардамон, джинджифил)

За декорация:

твърди разноцветни бонбони
цветна захар на кристали




В купа се смесват мекото краве масло, захарта, меда, яйцето и ванилията 


и се разбъркват с телена бъркалка, докато се смесят добре. 


Добавят се сухите съставки (брашното, бакпулверът, содата, солта и миксът от подправки за меденки) 


и се омесва тесто, което се охлажда поне за 2 часа в хладилника.


Тестото се слага върху набрашнен плот и се разточва на кора с дебелина 0,5-0,7 см.  Изрязват се елхички, 


които се подреждат в тава, предварително покрита с пергаментова хартия.
С помощта на малки кръгли формички или звездички се изрязват дупчици върху елхичките.
Цветните бонбони се натрошават на малки парченца, с помощта на точилка, между два листа пергаментова хартия. 


Фигурките, изрязани върху елхичките се запълват с цветна захар или натрошени бонбони, или комбинация от двете.



Меденките се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор 8-10 минути, докато бонбоните се разтопят, а бисквитите леко покафенеят. Оставят се да се охладят напълно, преди да се извадят от тавата.

























Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...