петък, 25 май 2018 г.



Адаптирано от тук


Продукти:

За бисквитената основа:

175 г. брашно
60 г. захар
70 г. студено масло
1 яйце
щипка сол

За крема:

1 яйце
320 мл. прясно мляко
10 г. царевично нишесте на д-р Йоткер
30 г. захар
100 г. черен шоколад

За горният слой:

125 г. брашно
60 г. захар
35 г. краве масло
60 мл. топло прясно мляко
1 яйце
щипка сол
3 г. суха мая



За крема, в касерола с дебело дъно се разбиват яйцето със захарта на пяна. 



Добавя се студеното прясно мляко с разтвореното в него царевично нишесте 



и се разбърква до получаване на гладка смес. Слага се на котлона и се вари на умерен огън, докато се сгъсти. 



Добавя се начупеният на парченца черен шоколад 



и се разбърква, докато се разтопи и се получи лъскав крем. 



Покрива се със стреч фолио и се оставя да изстине.



За бисквитената основа, в купа се смесват брашното, захарта, нарязаното на кубчета студено масло, солта и яйцето 



и бързо се омесва тесто. 



Ако е необходимо се добавят 1-2 с. л. студена вода. Завива се в свежо фолио и се прибира в хладилник за 30 минути.



За горният слой, в купа се смесват брашното, захарта, мекото масло, топлото прясно мляко, яйцето, солта и сухата мая 



и се разбъркват до хомогенност. Сместа се оставя на топло да шупне. 



След това отново се разбърква. 

Сглобяване на сладкиша:

Тава с диаметър 24 см. се застила с хартия за печене. Бисквитеното тесто се разстила в нея, с помощта на лъжица или дъното на стъклена чаша, като се оформя ръб с височина около 2 см.



От крема се отделят 3-4 с. л. за украса, а останалият крем се сипва върху бисквитената основа.



Отгоре се разпределя слоят с маята и се заглажда.



Отделеният крем се сипва в пош с тънък накрайник и се правят шарки върху сладкиша.



Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна 30-35 минути.



Охлажда се за няколко часа и е готов за сервиране.

















2 коментара:

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...