четвъртък, 9 май 2019 г.

Плетен хляб с орехи и левурда



Продукти за 2 броя:

За тестото:

200 мл. топло прясно мляко
5 г. суха мая
5 г. захар
1 яйце + 1 белтък
5 г. сол
450-470 г. брашно
30 г. разтопено краве масло

За плънката:

50 г. свежи листа левурда
1 глава червен лук или шалот ~ 50 г.
50 г. накълцани на ситно орехови ядки
20 мл. олио

1 жълтък за намазване



За плънката, в тиган се загрява олиото. Добавят се нарязаният на ситно лук и орехите и се запържват 5-6 минути. 


Подправят се със сол и черен пипер.
Сипва се измитата, почистена от дръжките, подсушена и нарязана на едро левурда. Готви се още 1-2 минути. 



Плънката се оставя да се охлади. 
В купа се сипва топлото прясно мляко, маята, захарта и 100 г. от брашното 


и се разбърква. Оставя се на топло да шупне. 



Добавят се маслото, яйцето и белтъка, солта и останалото брашно и се омесва гладко тесто. 



Добавя се плънката 



и отново се омесва. 



Оставя се на топло да втаса и да удвой обема си. 



Тестото се разделя на две равни части. 



От всяка част се оформят 3 снопа с дължина около 25 см. 



и се сплитат на плитка. 



Питките се поставят в тава, 



покрита с хартия за печене и втасват 15 минути. Намазват се с разбития жълтък 



и се пекат в предварително затоплена на 200 градуса фурна без вентилатор до готовност.




Няма коментари:

Публикуване на коментар