Плетен хляб с орехи и левурда
Продукти за 2 броя:
За тестото:
200 мл. топло прясно
мляко
5 г. суха мая
5 г. захар
1 яйце + 1 белтък
5 г. сол
450-470 г. брашно
30 г. разтопено краве
масло
За плънката:
50 г. свежи листа
левурда
1 глава червен лук или
шалот ~ 50 г.
50 г. накълцани на ситно
орехови ядки
20 мл. олио
1 жълтък за намазване
За плънката, в тиган се
загрява олиото. Добавят се нарязаният на ситно лук и орехите и се запържват 5-6 минути.
Подправят се със сол и черен пипер.
Сипва се измитата,
почистена от дръжките, подсушена и нарязана на едро левурда. Готви се още 1-2
минути.
Плънката се оставя да се охлади.
В купа се сипва топлото прясно мляко, маята, захарта и 100 г. от брашното
и се разбърква. Оставя се на топло да шупне.
Добавят се маслото, яйцето и белтъка, солта и останалото брашно и се омесва гладко тесто.
Добавя се плънката
и отново се омесва.
Оставя се на топло да втаса и да удвой обема си.
Тестото се разделя на две равни части.
От всяка част се оформят 3 снопа с дължина около 25 см.
и се сплитат на плитка.
Питките се поставят в тава,
покрита с хартия за печене и втасват 15 минути. Намазват се с разбития жълтък
и се пекат в предварително затоплена на 200 градуса фурна без вентилатор до готовност.
Плънката се оставя да се охлади.
В купа се сипва топлото прясно мляко, маята, захарта и 100 г. от брашното
Добавят се маслото, яйцето и белтъка, солта и останалото брашно и се омесва гладко тесто.
Добавя се плънката
и отново се омесва.
Оставя се на топло да втаса и да удвой обема си.
Тестото се разделя на две равни части.
От всяка част се оформят 3 снопа с дължина около 25 см.
и се сплитат на плитка.
Питките се поставят в тава,
покрита с хартия за печене и втасват 15 минути. Намазват се с разбития жълтък
и се пекат в предварително затоплена на 200 градуса фурна без вентилатор до готовност.
Няма коментари:
Публикуване на коментар