Mana′eesh zaatar - ливански питки с подправки и сусам
Mana′eesh манаиш (манакиш или манакеш) е
изключително популярен хляб в Ливан, където се консумира сутрин със закуската
или по средата на деня с чаша чай. Страхотен е поднесен с Хумус или Баба Гануш.
Заатар е смес от подправки от
Близкия изток. Включва мащерка, риган, чубрица, сусам, сумак и майорана. Този
хляб може да бъде гарниран със сирене, говежда кайма и други и затова го
наричат още "ливанска пица".
Продукти за 8 броя:
200 мл. топла вода
5 г. суха мая
1/2 ч. л. захар
2 яйца
450-470 г. брашно
5 г. сол
zaatar (рецепта по-долу)
За Заатар
1 с. л. сусам
1 с. л. сух риган
1 ч. л. сумак
1/2 ч. л. суха мащерка
1 ч .л. сушена майорана
1 ч. л. чубрица
сол на вкус
2 с. л. зехтин
зехтин за оформяне
Добавят се останалата вода, солта и яйцата
и всичко се разбива добре.
Накрая се прибавя брашното
и се омесва меко тесто.
Покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си.
и всичко се разбива добре.
Накрая се прибавя брашното
и се омесва меко тесто.
Покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си.
След това ръцете се намазват леко
със зехтин. Откъсват се топки тесто с големина на юмрук и с притискане на
палеца и показалеца се оформят питки. Подреждат се в тава, покрита с
хартия за печене.
Няма коментари:
Публикуване на коментар