неделя, 27 август 2017 г.


















Продукти:

2 кг. жълти афъзки или друг вид сливи

1.5 кг. захар

10 г. ябълков пектин на прах



Плодовете се измиват хубаво и се почистват от костилките.



Слагат се в тенджера и се варят на умерен огън докато омекнат. Не се добавя вода! Плодовете пускат достатъчно сок.




След това се пасират до гладкост. Ако е нужно се прецеждат.




Към пюрето се добавят захарта, предварително смесена и разбъркана с пектина 





и варенето продължава 25-30 минути на силен огън, при непрекъснато бъркане. След това температурата се намалява и мармаладът се вари до сгъстяване.
Готовността на  мармаладът се проверява като се капне  капка от него върху чинийка, изчаква се за няколко секунди да се охлади и ако капката не се „разлее” при накланяне, мармалада е готов.
Мармаладът се сипва още горещ в сухи, затоплени бурканчета, които се затварят и се обръщат с капачките надолу. 
Допълнителна стерилизация не е нужна!




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...