2 кг. жълти афъзки или друг вид сливи
1.5 кг. захар
10 г. ябълков пектин на прах
Слагат се в тенджера и се варят на умерен огън докато омекнат. Не се добавя вода! Плодовете пускат достатъчно сок.
След това се пасират до гладкост. Ако е нужно се прецеждат.
Към пюрето се добавят захарта, предварително смесена и разбъркана с пектина
и варенето продължава 25-30 минути на силен огън, при непрекъснато бъркане. След това температурата се намалява и мармаладът се вари до сгъстяване.
Готовността на мармаладът се проверява като се капне капка от него върху чинийка, изчаква се за няколко секунди да се охлади и ако капката не се „разлее” при накланяне, мармалада е готов.
Мармаладът се сипва още горещ в сухи, затоплени бурканчета, които се затварят и се обръщат с капачките надолу.
Допълнителна стерилизация не е нужна!
Допълнителна стерилизация не е нужна!
Няма коментари:
Публикуване на коментар