четвъртък, 24 август 2017 г.





Адаптирано от тук

Продукти:

4 яйца размер L
300 г. захар
300 г. брашно
5 г. бакпулвер
10 г. сода бикарбонат
130 мл. олио
70 г. какао
щипка сол
450 г. настъргани тиквички

За шоколадовата глазура:

80 г. черен шоколад
20 г. краве масло

накълцан шамфъстък за поръсване




Яйцата се разбиват със захарта на пухкав крем с миксер. 


Добавя се олиото 


и се разбърква, докато се усвои от сместа. 
Прибавят се на порции предварително пресетите и смесени сухи съставки (брашно, бакпулвер, сода бикарбонат, какао и сол). 


Към получилото се гъсто тесто се добавят настърганите тиквички 


и всичко се разбърква до хомогенизиране.
Сместа се сипва в кръгла форма за кекс с отвор, предварително намазана с масло и поръсена с брашно. 


Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 50 минути. Готовността на кекса се проверява с дървено шишче. 


Заради тиквичките кексът става с по-влажна структура.
Оставя се да се охлади и се изважда от формата в подходяща чиния. 
За глазурата в огнеупорна купичка се смесват шоколада и кравето масло и  се стапят на водна баня. Бъркат се до получаване на гладка, лъскава смес. 
Кексът се намазва с шоколадовата глазура и се поръсва с накълцан шамфъстък.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...