Адаптирано от тук
Продукти:
4
яйца размер L
300
г. захар
300
г. брашно
5
г. бакпулвер
10
г. сода бикарбонат
130
мл. олио
70
г. какао
щипка
сол
450
г. настъргани тиквички
За шоколадовата глазура:
80
г. черен шоколад
20
г. краве масло
накълцан
шамфъстък за поръсване
Яйцата се
разбиват със захарта на пухкав крем с миксер.
Добавя се олиото
и се разбърква,
докато се усвои от сместа.
Прибавят се
на порции предварително пресетите и смесени сухи съставки (брашно, бакпулвер, сода бикарбонат,
какао и сол).
Към получилото се гъсто тесто се добавят настърганите тиквички
и
всичко се разбърква до хомогенизиране.
Сместа се
сипва в кръгла форма за кекс с отвор, предварително намазана с масло и поръсена
с брашно.
Пече се в
предварително загрята на 180 градуса фурна около 50 минути. Готовността на
кекса се проверява с дървено шишче.
Заради
тиквичките кексът става с по-влажна структура.
Оставя се да се охлади и се изважда от формата в подходяща чиния.
За глазурата в огнеупорна купичка се
смесват шоколада и кравето масло и се стапят на водна баня. Бъркат се до
получаване на гладка, лъскава смес.
Кексът се
намазва с шоколадовата глазура и се поръсва с накълцан шамфъстък.
Няма коментари:
Публикуване на коментар