Балатонки (кренвиршки)
Продукти за 12 броя:
300 мл. топла вода
7 г. суха мая - 1
пакетче или 1/2 пакетче прясна мая - 20 г.
5 г. захар - 1 ч. л.
1 яйце + 1 белтък
30 мл. олио - 3 с.
л.
10 г. сол - 2 ч. л.
500 - 550 г. пресято бяло брашно
100 г. брашно от лимец
12 по-тънки кренвирша (
PIKOK от Лидл)
100 г. брашно от лимец
В
купа се смесват топлата вода, маята, захарта и 200 г. от брашното. Сместа се
разбърква и се оставя да шупне.
След това се добавят яйцето и белтъка, олиото, солта
и двата вида брашна
и се омесва меко и еластично тесто,
След това се добавят яйцето и белтъка, олиото, солта
което
се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се
разделя на 12 равни части.
От всяка топка се оформя
фитил с дължина 40 см.,
който се навива около кренвирша.
Така подготвените
кренвиршки се подреждат в застлана с хартия за печене тава. Оставят се да втасат за 10-15 минути.
Намазват
се с разбитият жълтък и се поръсват със семена по желание.
Пекат се около 25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор (горен/долен) до получаване на приятен златист загар.
След изпичане се
покриват с кърпа за десетина минути, за да омекнат.
Няма коментари:
Публикуване на коментар