понеделник, 25 януари 2016 г.

Кюфтенца със сметанов сос 















Продукти за 4 порции:


За кюфтенцата (24 броя):


500 г. кайма
1 глава кромид лук (около 100 г.) + 2 с. л. олио
1 яйце
50 г. галета
1/2 ч. л. смлян кимион
1/2 ч. л. сух риган
1/2 ч. л. сух чесън
3-4 щипки настъргано индийско орехче
1 щипка смлени зърна бахар
2 щипки суха мащерка
сол и черен пипер на вкус

мазнина за пържене на кюфтенцата

За соса:


30 г. краве масло
60 г. брашно
1 литър гореща вода
1 с. л. Pikantina за супи или друга универсална подправка
1/2 ч. л. чесън на прах
300 г. заквасена сметана

магданоз и пера зелен лук за поръсване



Лукът се нарязва на ситно


и се запържва в сгорещената мазнина около 5 минути. Прибавят се риганът, мащерката и чесънът на прах. Всичко се разбърква добре.


Сместа се дръпва от котлона и се оставя да се охлади.
Към каймата се добавят яйцето, галетата, лукът с подправките, кимионът, идийското орехче, бахарът, солта и черият пипер на вкус


и всичко се омесва добре.



Оформят се 24 кюфтенца (по 6 на порция) с големина на орех,




който се запържват в мазнината до златисто от всички страни. Изваждат се в чиния, покрита с домакинска хартия. 





За соса в дълбок тиган се сгорещява маслото и към него се добавя брашното. Запича се около минута


и към него на порции при непрекъснато бъркане се прибавя горещата вода. Вари се 2-3 минути и се подправя с универсалната подправка. Сипва се заквасената сметана


и сосът се разбива с пасатор до гладкост. Кюфтенцата се пускат в соса


и ястието се готви още 10 минути на слаб огън. Поръсва се с черен пипер и ситно нарязани магданоз и пера зелен лук и веднага се сервира.

Ммммммм!!! 








Няма коментари:

Публикуване на коментар

Гарнитура от задушени зеленчуци Продукти:   200 г. листа кейл (зелени и лилави) 1 глава жълт лук  1 глава червен лук 4 скилидки ...