Чаен сладкиш със сушени плодове
Продукти:
300 г. сушени плодове ( смокини, стафиди, кайсии, портокалови корички и др.) + 1 с. л. коняк + 1 с. л. вода
120 г. краве масло
3 яйца
130 г. брашно
10 г. ванилена захар
щипка сол
120 г. захар
10 г. бакпулвер
Сушените плодове се нарязват на дребни парченца ( с големината на стафида) и се накисват в коняка и водата за 20 минути.
Маслото се разбива със захарта на крем.
Прибавят се едно по едно яйцата и се бъркат
докато напълно се усвоят от сместа. След като се получи пухкава и хомогенна смес се добавят пресятото брашно с бакпулвера, настърганата лимонова кора, солта и ванилията.
Накрая се добавят сушените плодове
и всичко се разбърква добре.
Ароматното кексово тесто се изсипва в намазнена и набрашнена кексова форма с дупка и се заглажда.
Сладкишът се слага в предварително загрята на 200 градуса фурна и след това градусите веднага се намаляват на 160. Кексът се пече около 40 минути и се охлажда.
Обръща се в подходяща чиния и се поръсва с пудра захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар