неделя, 17 януари 2016 г.





Продукти за 16 - 18 броя:

 

400 - 500 г. многолистно тесто 


За плънката:

 

10 мл. зехтин

1 стрък зелен лук

200 г. замразен спанак 

100 г. сирене

1 белтък

 1 жълтък за намазване

сусам  и настърган кашкавал за поръсване




В сгорещената мазнина се запържва зеленият лук за 1 минута. Прибавя се спанакът и се готви, докато водата се изпари напълно. Спаначената смес се сваля от котлона и към нея се добавят разбитият белтък и натрошеното сирене. Всичко се разбърква добре. Оставя се да се охлади. 


През това време се оформят кошничките. 

Тестото се разточва леко и от него се режат цветчета с помощта на метална формичка с диаметър около 7 см.


На половината цветчета в средата се изрязва кръг с диаметър 3 - 3,5 см. 



Краищата на целите цветчета се намазват с разбит жълтък


и върху тях се залепят цветчетата с отворите.



Средата на така оформените кошнички се надупчва с вилица, а пръстенът се намазва с жълтък и се поръсва със сусам.




Волованите се подреждат в покрита с хартия за печене тава


и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна около 8 минути.


Изпечените подложки се напълват със спаначената смес, поръсват се с настърган кашкавал



и се пекат още 8 - 10 минути до получаване на приятен златист загар.
































Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...