Продукти за 16 - 18 броя:
400 - 500 г. многолистно тесто
За плънката:
10 мл.
зехтин
1 стрък
зелен лук
200 г.
замразен спанак
100 г.
сирене
1 белтък
1 жълтък за намазване
сусам
и настърган кашкавал за поръсване
В сгорещената мазнина се запържва зеленият лук за 1 минута. Прибавя се спанакът и се готви, докато водата се изпари напълно. Спаначената смес се сваля от котлона и към нея се добавят разбитият белтък и натрошеното сирене. Всичко се разбърква добре. Оставя се да се охлади.
През това време се оформят
кошничките.
Тестото се разточва леко и от него се режат цветчета с помощта на метална формичка с диаметър около 7 см.
Краищата на целите цветчета се
намазват с разбит жълтък
и върху тях се залепят цветчетата
с отворите.
Средата на така оформените
кошнички се надупчва с вилица, а пръстенът се намазва с жълтък и се поръсва със
сусам.
Изпечените подложки се напълват
със спаначената смес, поръсват се с настърган кашкавал
и се пекат още 8 - 10 минути до
получаване на приятен златист загар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар