Сладкиш "Утринна роса"
Адаптирано от тук
Продукти:
За кексовото тесто:
200 г. меко краве масло
150 г. захар
3 яйца
200 мл. течна сладкарска сметана
25 мл. прясно мляко
220 г. брашно
10 г. бакпулвер
25 г. натурално какао
За кокосовите топчета:
200 г. сирене рикота
60 г. захар
60 г. кокосови стърготини
1 жълтък
За крема:
1 л. прясно мляко
200 г. захар
50 г. брашно
30 г. нишесте
2 жълтъка
10 г. ванилена захар
Първо се приготвят кокосовите топчета, защото трябва да престоят във фризера 30 минути. В купа се смесват сиренето рикота, захарта, жълтъкът и кокосовите стърготини
Прибират се във фризера.
За кексовото тесто маслото се разбива със захарта. Прибавят се едно по едно яйцата и разбиването продължава до пълното им усвояване от сместа и получаването на пухкав крем.
Прибавят се пресятото с бакпулвера брашно на порции, течната сметана и прясното мляко, като се редуват и се завършва с брашно.
Тавичка с размери 35х22 см. се намазва с масло и се поръсва с брашно.
Сипва се половината от кексовата смес и се заглажда.
Към другата половина от тестото се добавя какаото, предварително разтворено в малко прясно мляко и сместа се разбърква до хомогенност. Какаовата смес се разпределя внимателно върху бялата.
Отгоре се подреждат топчетата (по 6 на ред) и се притискат леко, за да потънат в сместа.
Сладкишът се пече на 170 градуса с вентилатор 35-40 минути.
За крема в тенджера се смесват брашното, нишестето, ванилията и захарта.
Много впечатляващ сладкиш!В западна Украйна е традиционен и се нарича Лвовски пляцек!
ОтговорИзтриванеПриятен ден!