неделя, 13 март 2016 г.

Словенска погача (питка с кашкавал)





Адаптирано от тук


Продукти:

200 мл. топла вода
7 г. суха мая или 20 г. прясна
1 яйце + 1 белтък
10 г. захар
5 г. сол
50 мл. олио
около 500 г. брашно

кашкавал за гарниране
1 жълтък разбит с 1 с. л. прясно мляко за намазване
черен сусам и кимион на зърна за поръсване



Приготвя се квас от топлата вода, маята, захарта и 150 г. от брашното и се оставя да шупне.



Добавя се яйцето и белтъка, олиото, солта


и останалото предварително пресято брашно на порции и се замесва  меко тесто.


Оставя се да втаса докато удвои обема си. 




Кашкавалът се реше на квадрати със страни около 4 см. и с дебелина на парченцата около 1 см.



Тава с диаметър 28-30 см. се намазва с мазнина. Втасалото тесто се разстила в нея


и се реже на квадрати със страни около 5 см. като разрезите не трябва да стигат дъното на тавата.




Във всеки квадрат се слага по парче кашкавал и се притиска добре.




Така оформената питка се маже с разбитият с прясно мляко жълтък,




поръсва се със сусам и кимион на зърна




и се пече в незагрята фурна на 180 градуса около 30 минути до получаване на златист цвят.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...