Продукти:
250 мл. прясно мляко
25 г. царевично или
пшенично нишесте
50 г. краве масло
70 г. захар
4 г. суха мая или 15 г.
прясна мая
кората на 1 портокал
около 300 г.
брашно
10 г. ванилена захар
За шарките:
1.
Тъмна шарка: 15 г. натурално какао + 40 мл. студено прясно мляко
2.
Светла шарка: 5 г. натурално какао + 10-15 мл. студено прясно
мляко
За заливката:
100 г. тъмен шоколад
за готвене
30 мл. прясно мляко
настъргана портокалова
кора за украса
Нишестето се разтваря в 200 мл. студено прясно мляко в малка касерола,
слага се на котлона и се бърка, докато се сгъсти.
Дръпва се от огъня. Добавя се маслото,
Маята се разтваря в останалите 50 мл. топло прясно мляко. Прибавя се 1 ч. л. от захарта и 1 с. л. от пресятото брашно. Сместа се разбърква и се оставя да шупне.
Към охладеният крем се добавят захарта, ванилената захар, брашното на части и шупналата мая и се замесва меко и еластично тесто,
което се оставя да почине 10 минути, след което се разделя на 2 равни части.
Към едната част, която ще остане бяла се прибавя настърганата портокалова кора и малко брашно (ако е нужно) и се омесва добре.
Другата топка се разделя на 2 равни части.
Към едната част се прибавя разтвореното в студено прясно мляко натурално какао (15 г.)
и брашно колкото е нужно за оформянето на тесто с наситен кафяв цвят. Към другата част се добавя разтвореното в млякото какао (5 г.) и се процедира както с тъмнокафявата топка.
Към едната част се прибавя разтвореното в студено прясно мляко натурално какао (15 г.)
Всеки цвят тесто се разделя на 10 равни топчета,
като с най-голям размер трябва да е бялото топче, следвано от тъмно кафявото и накрая светлокафявото - най-малко топче.
От светлокафявите топчета се оформят фитили с дължина около 25 см., които се поставят в средата на разточените правоъгълници от тъмнокафяво тесто
и се завиват на руло. Всяка бяла топка се разточва на правоъгълна кора, в центъра на която се поставя по един от оформените какаови фитили
и се завива на стегнато руло.
По този начин се оформят и останалите цветни фитили.
Подреждат в застлана с хартия за печене продълговата кексова форма с дължина 30 см.
и се оставят да втасат докато удвоят обема си.
Брьошът се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна с вентилатор около 30 минути.
Оставя се да се охлади, изважда се от формата,
залива се с разтопеният в горещото мляко шоколад
и се поръсва с настърганата портокалова кора.
Подреждат в застлана с хартия за печене продълговата кексова форма с дължина 30 см.
Брьошът се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна с вентилатор около 30 минути.
Лесен, вкусен и ефектен сладкиш. За съжаление свършва бързо - следващият път ще направя двойна доза! :)
ОтговорИзтриванеизглежда страхотно!Ще го пробвам!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата и хубав ден
Благодаря! Слънчев ден и на Вас!
ОтговорИзтриванеБраво, перфектно!
ОтговорИзтриванеМного благодаря!
ОтговорИзтриване