вторник, 1 март 2016 г.



Адаптирано от тук

Продукти:


250 мл. прясно мляко
25 г. царевично или пшенично нишесте
50 г. краве масло
70 г. захар
4 г. суха мая или 15 г. прясна мая 
кората на 1 портокал
 около 300 г. брашно
10 г. ванилена захар


За шарките:

1. Тъмна шарка: 15 г. натурално какао + 40 мл. студено прясно мляко
2. Светла шарка: 5 г. натурално какао + 10-15 мл. студено прясно мляко

 

За заливката:

100 г. тъмен шоколад за готвене
30 мл. прясно мляко

настъргана портокалова кора за украса




Нишестето се разтваря в 200 мл. студено прясно мляко в малка касерола,



слага се на котлона и се бърка, докато се сгъсти.



Дръпва се от огъня. Добавя се маслото,




бърка се докато се разтопи напълно и се оставя да се охлади напълно.
Маята се разтваря в останалите 50 мл. топло прясно мляко. Прибавя се 1 ч. л. от захарта и 1 с. л. от пресятото брашно. Сместа се разбърква и се оставя да шупне.



Към охладеният крем се добавят захарта, ванилената захар, брашното на части и шупналата мая и се замесва меко и еластично тесто,



което се оставя да почине 10 минути, след което се разделя на 2 равни части. 
Към едната част, която ще остане бяла се прибавя настърганата портокалова кора и малко брашно (ако е нужно) и се омесва добре. 
Другата топка се разделя на 2 равни части.
Към едната част се прибавя разтвореното в студено прясно мляко натурално какао (15 г.)



и брашно колкото е нужно за оформянето на тесто с наситен кафяв цвят. Към другата част се добавя разтвореното в млякото какао (5 г.) и се процедира както с тъмнокафявата топка. 



Всеки цвят тесто се разделя на 10 равни топчета,



като с най-голям размер трябва да е бялото топче, следвано от тъмно кафявото и накрая светлокафявото - най-малко топче.
От светлокафявите топчета се оформят фитили с дължина около 25 см., които се поставят в средата на разточените правоъгълници от тъмнокафяво тесто



и се завиват на руло. Всяка бяла топка се разточва на правоъгълна кора, в центъра на която се поставя по един от оформените какаови фитили



и се завива на стегнато руло.



По този начин се оформят и останалите цветни фитили.
Подреждат в застлана с хартия за печене продълговата кексова форма с дължина 30 см.



и се оставят да втасат докато удвоят обема си.




Брьошът се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна с вентилатор около 30 минути.



Оставя се да се охлади, изважда се от формата,



залива се с разтопеният в горещото мляко шоколад





и се поръсва с настърганата портокалова кора.






5 коментара:

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...