Продукти:
За блата:
4 яйца
120 г. захар
200 г. разтопено краве масло
200 г. брашно
10 г. бакпулвер
10 г. ванилена захар
За крема:
250 г. заквасена сметана
120 г. захар
2 яйца
10 г. ванилена захар
1/2 ампула ромова есенция
20 г. пшенично нишесте
100-120 г. черни боровини (от компот)
За крема яйцата, захарта и заквасената сметана се разбиват с миксер. На порции се прибавя нишестето, ванилената захар и ромовата есенция и сместа се разбива до гладкост.
За блата с миксер се разбиват яйцата със захарта на пухкав крем.
Прибавя се разтопеното краве масло и ванилията. На порции се добавя предварително пресятото с бакпулвера брашно и сместа се разбърква внимателно с помощта на шпатула. Тестото се изсипва в предварително застлана с хартия за печене тава с размери 22х22 см. и се заглажда.
Блатът се пече в предварително загрята на 160 градуса с вентилатор фурна за 10 минути.
След това се изважда и върху него се подреждат плодовете и се заливат с крема.
Сладкишът се връща обратно във фурната и се пече още 30 минути.
След като се охлади добре се нарязва на квадрати и се сервира с чаша ароматно кафе или чай.
Няма коментари:
Публикуване на коментар