четвъртък, 20 октомври 2016 г.


Есента е моят любим сезон - изобилен, цветен, ароматен! 
Именно затова съм особено щастлива, че имах възможността да участвам точно в есенният брой на електронното блогосписание SO into FOOD ( брой 6) -"Цветовете на есента"!  



Много благодаря на Гергана Лазарова в качеството й на главен редактор на списанието, че ме направи част от това незабравимо вълшебство!

Представям Ви една от рецептите, с която участвах в броя:


Солена тарта "Ранна есен"







Продукти за форма с диаметър 27 см:



За тестото:


120 г. меко краве масло
1 яйце размер М
230 г. брашно
3 г. сол
10 г. семена от чиа


За плънката:


250 г. сирене Рикота
2 яйца
50 г. настърган кашкавал
120 г. настъргана моцарела
1 с. л. накълцан пресен риган или 1/2 ч. л. сух
1/2 ч. л. чесън на прах


За гарниране:


2 средни тиквички
1 малка зелена тиквичка
1 малък патладжан
2 големи моркова
1 малко червено цвекло 
2  жълти чушки Калифорния
2 червени чушки Калифорния


За намазване на зеленчуците:


50 мл. олио
1/2 ч. л. чесън на прах
1/2 ч. л. сол

































За тестото маслото се разбърква със солта и яйцето.



Прибавят се пресятото брашно и семената чиа



и бързо се омесва меко тесто,



което се завива в свежо фолио и се оставя в хладилника за 30 минути.
Форма за пай с диаметър 27 см. се намазва с масло. От тестото се късат малки парченца, който се разпределят в тавата и с пръсти се слепват едно с друго, за да се споят и да се оформи стабилна основа и борд с височина 2 - 3 см. Така оформената кора се надупчва с вилица



и се пече в предварително подгрята на 170 градуса фурна около 15 минути до порозовяване.



За плънката в купа се разбиват яйцата. Добавят се сиренето Рикота, настърганата Моцарела, настърганият кашкавал, солта, риганът и чесънът на прах



и всичко се разбърква. Сместа се изсипва върху тестената кора и се разпределя равномерно.



Тиквичките, морковите,




червеното цвекло и патладжанът се режат на дълги и тънки ленти с помощта на белачка за зеленчуци. Патладжаните се посоляват и се оставят за 20 минути, за да се отдели горчивият им сок. Измиват се и се подсушават с домакинста хартия. 
Калифорнийските чушки се почистват от семките и се режат 6-8 части по дължина, в зависимост от големината им.



В купичка се смесват олиото, чесънът на прах и солта. С полученото ароматно олио се намазват обилно всички зеленчуци.
Тиквичките,



морковите, цвеклото и патладжаните се изпичат на грил тиган за по 1-2 минути от всяка страна, а чушките се подреждат в тава с ципата нагоре



и се изпичат до готовност във фурната. Обелват се.
Изпечените зеленчуци се оставят да се охладят.
Завиват се на стегнати розички, като за получаването на една розичка са нужни три лентички от зеленчуци.



















Подреждат се изправени върху плънката, като се редуват различни цветове, за да се получи колоритно ястие.
Тартата се пече в предварително подгрята на 170 градуса фурна 20-25 минути.









Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...