неделя, 16 октомври 2016 г.





Адаптирано от тук

Продукти за 4 порции:


1 бр. паламуд ~ 1 кг.


30 мл. олио
1 кг. картофи
сол и черен пипер на вкус
40 мл. зехтин
сокът на 1/2 лимон



Рибата се филетира


(видео може да видите тук) и се почиства старателно от всички кости. Всяко филе се разрязва на две по дължина, за да се оформят 4 парчета,
които се подправят със сол и черен пипер на вкус.



Олиото се загрява в тиган и филетата се запържват


по минута от всяка страна, за да се запечатат и да се запази сочността на месото. 



Готовите филета се подреждат в тава, покрита с хартия за печене. 



Картофите се обелват, измиват се и се настъргват на ренде на дълги и тънки лентички.


Слагат се в купа, заливат се със студена вода и сокът на половин лимон и се оставят така за 10 минути. По този начин се премахва излишното нишестето и картофите ще станат по-хрупкави след изпичането им. След това се отцеждат от водата, посоляват се и се намачкват хубаво с ръце, за да омекнат. 
Рибните филета се покриват равномерно с картофи,




















посоляват се и се поливат със зехтин.

Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна 25-30 минути до получаване на златист загар.


















2 коментара: