четвъртък, 6 октомври 2016 г.








































Адаптирано от тук
Продукти:

За основното тесто:  
250 г. захар
4 яйца размер L
10 г. бакпулвер
280 г. брашно
щипка сол
За шоколадовата смес: 

2/3 от основното тесто
200 г. натурален шоколад
100 г. краве масло
За тиквената смес:

1/3 от основното тесто
350 г. обелена и наряза на кубчета тиква
80 мл. олио
80-100 г. брашно










Нарязаната тиква се слага в касерола, залива се с малко вода



и се вари докато омекне. Отцежда се добре и се пюрира.




Шоколадът и кравето масло се стапят на водна баня



и се разбъркват до гладкост.



За основното тесто яйцата се разбиват със захарта



на пухкав крем (сместа трябва да утрои обема си). Брашното се пресява заедно с бакпулвера и солта и се прибавя на порции към яйчената смес, като разбъркването продължава на ниска степен. 



1/3 от основното тесто се прехвърля в друга купа и към него се добавят тиквеното пюре, олиото



и брашното и се разбърква до хомогенност.



Ако тиквената смес няма наситен оранжев цвят може да се добави малко оранжева или червена сладкарска боя за насищане на цвета.
Към останалите 2/3 от тестото се добавя разтопената шоколадова смес


и се разбърква добре.
Тава с размери 30х20 см. се застила с хартия за печене. Сипват се 2/3 от шоколадовата смес и се заглажда.



С лъжица тук-там се сипва тиквената смес,


а останалото шоколадово тесто се разпределя между тиквеното. С помощта на шишче се правят няколко въртеливи движения, за да се получат красиви шарки.




Пече се в предварително загрята на 160 градуса фурна с вентилатор или на 180 градуса без около 40 минути. 





Готовият сладкиш се реже на квадрати и се сервира.
























1 коментар:

  1. Здравейте,
    Може ли да ми кажете колко точно се слага от тиквеното пюре? Нямам кантар да измеря точно 350гр. Предполагам е една чаена чаша?
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване