събота, 7 януари 2017 г.






Продукти за 4-6 порции:

9 бр. кори за лазаня ~ 200 г.

За сос Болонезе:

400 г. кайма
1 морков
1/2 стрък праз лук
1 скилидка чесън
2 стръка целина
600 г. обелени и нарязани на кубчета домати (може и от консерва)
1 ч. л. захар
30 мл. олио
100 мл. червено вино
сол и черен пипер на вкус
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. сух босилек

За сос Бешамел:

20 г. краве масло
20 мл. олио
30 г. брашно
200 мл. прясно мляко
150 мл. зеленчуков бульон
индийско орехче
сол и черен пипер на вкус

50 г. настърган кашкавал или моцарела за поръсване



За сосът Болонезе в сгорещената мазнина за около 2-3 минути се задушават нарязаният на ситно праз лук, настърганият морков, пресованият чесън и накълцаните листа целина.



Добавя се каймата и 1 с. л. вода и се бърка 5-10 минути докато покафенее и стане на трохи.



Сипват се доматите, виното и захарта и всичко се разбърква. Оставя се да къкри на слаб огън 25-30 минути, докато сосът се сгъсти. Подправя се със сол, черен пипер, риган и босилек. 



За сосът Бешамел в сгорещената мазнина се сипва брашното и се разбърква 1-2 минути докато стане златисто. Сипва се горещото прясно мляко, предварително разредено с горещия зеленчуков бульон



и се бърка енергично, за да не се получат бучки, докато сосът се сгъсти. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче.



На дъното на тава с размери 25х20 см. се сипват 5-6 лъжици от доматеният сос.


Подреждат се 3 броя кори за лазаня. Сипва се отново сос Болонезе



и отново кори. Това се повтаря до изчерпване на продуктите, като е важно да се завърши с кори за лазаня. Най-отгоре се разпределя сосът Бешамел



и лазанята се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30 минути. Изважда се и се поръсва с настърганият кашкавал. 



Допича се още 10 минути до златисто. 



Оставя се да се охлади 15-20 минути и е готова за сервиране.




Няма коментари:

Публикуване на коментар