Продукти
за 4-6 порции:
9 бр. кори за лазаня ~ 200 г.
За сос
Болонезе:
400 г. кайма
1 морков
1/2 стрък праз лук
1 скилидка чесън
2 стръка целина
600 г. обелени и нарязани на кубчета домати
(може и от консерва)
1 ч. л. захар
30 мл. олио
100 мл. червено вино
сол и черен пипер на вкус
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. сух босилек
За сос
Бешамел:
20 г. краве масло
20 мл. олио
30 г. брашно
200 мл. прясно мляко
150 мл. зеленчуков бульон
индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
50 г. настърган кашкавал или моцарела за
поръсване
За
сосът Болонезе в сгорещената мазнина за около 2-3 минути се задушават нарязаният на ситно праз лук,
настърганият морков, пресованият чесън и накълцаните листа целина.
Добавя се каймата и 1 с.
л. вода и се бърка 5-10 минути докато покафенее и стане на трохи.
Сипват
се доматите, виното и захарта и всичко се разбърква. Оставя се да къкри на слаб
огън 25-30 минути, докато сосът се сгъсти. Подправя се със сол, черен пипер,
риган и босилек.
За
сосът Бешамел в сгорещената мазнина се сипва брашното и се разбърква 1-2 минути
докато стане златисто. Сипва се горещото прясно мляко, предварително разредено
с горещия зеленчуков бульон
и се бърка енергично, за
да не се получат бучки, докато сосът се сгъсти. Подправя се със сол, черен
пипер и индийско орехче.
На
дъното на тава с размери 25х20 см. се сипват 5-6 лъжици от доматеният сос.
Подреждат се 3 броя кори за
лазаня. Сипва се отново сос Болонезе
и отново кори. Това се повтаря
до изчерпване на продуктите, като е важно да се завърши с кори за лазаня.
Най-отгоре се разпределя сосът Бешамел
и лазанята се пече в
предварително загрята на 180 градуса фурна около 30 минути. Изважда се и се
поръсва с настърганият кашкавал.
Оставя
се да се охлади 15-20 минути и е готова за сервиране.
Няма коментари:
Публикуване на коментар