понеделник, 2 януари 2017 г.
























Адаптирано от тук





Продукти:

300 г. сух  хляб (аз използвах франзела)
200 г. шунка
120 г. кашкавал
5 яйца
300 мл. прясно мляко
1/4 ч. л. сол
1/4 ч. л. черен пипер
2 ч. л. сух риган
1/2 ч. л. чимен (по желание)

30 г. настърган на едро ренде пушен кашкавал скаморца за поръсване

30 мл. зехтин или олио за намазване на формата и стените и за отгоре



В голям найлонов плик се слагат нарязаният на кубчета хляб, нарязаната на кубчета шунка и настърганият кашкавал.



В купа се разбиват яйцата с прясното мляко.



Добавят се солта и черният пипер, сухият риган и чименът



и се разбъркват добре. Яйчената смес се изсипва в плика върху продуктите.



Пликът се затваря,



внимателно се разклаща 3-4 пъти, за да се овлажнят хапките хляб и се прибира в хладилника за 30 минути.
Тортена форма с подвижен ринг с диаметър 23-24 см. се покрива с хартия за печене. Намазва се с част от мазнината и продуктите се сипват в нея.



Заглаждат се и се поливат  с останалата мазнина. Ястието се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна под фолио 25-30 минути. 
След това фолиото се отстранява. Стратата се поръсва с настърганият пушен кашкавал



и се пече още 10 минути до получаване на апетитен златист загар.
Тавата се изважда от фурната, оставя се да се охлади за 10 минути и рингът се отстранява. 
Ястието се слага  в подходяща чиния и е готово за сервиране. 





 

Няма коментари:

Публикуване на коментар