Продукти:
300 г. сух хляб
(аз използвах франзела)
200 г. шунка
120 г. кашкавал
5 яйца
300 мл. прясно мляко
1/4 ч. л. сол
1/4 ч. л. черен пипер
2 ч. л. сух риган
1/2 ч. л. чимен (по
желание)
30 г. настърган на едро
ренде пушен кашкавал скаморца за поръсване
30 мл. зехтин или олио
за намазване на формата и стените и за отгоре
В голям найлонов плик се
слагат нарязаният на кубчета хляб, нарязаната на кубчета шунка
и настърганият кашкавал.
В купа се разбиват
яйцата с прясното мляко.
Добавят се солта и черният пипер, сухият риган и
чименът
и се разбъркват добре. Яйчената смес се изсипва в плика върху
продуктите.
Пликът се затваря,
внимателно се разклаща 3-4 пъти, за да се овлажнят хапките хляб и се прибира в
хладилника за 30 минути.
Тортена форма с подвижен ринг с диаметър 23-24 см. се покрива с хартия за печене. Намазва се с част от мазнината и продуктите се сипват в нея.
Заглаждат се и се поливат с останалата мазнина. Ястието се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна под фолио 25-30 минути.
След това фолиото се
отстранява. Стратата се поръсва с настърганият пушен кашкавал
и се пече още 10
минути до получаване на апетитен златист загар.
Тавата се изважда от
фурната, оставя се да се охлади за 10 минути и рингът се отстранява.
Няма коментари:
Публикуване на коментар