неделя, 22 януари 2017 г.







Продукти:

  1 глава кисело зеле
500 г. кайма от свинска плешка
200 г. ориз
50-60 мл. олио
1 стрък праз лук
350 мл. гореща вода
150 мл. зелева чорба
сол и черен пипер на вкус
1/2 ч. л. смлян кимион
2 ч. л. чубрица
1-2 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. чимен (по желание)

червен пипер за поръсване
олио за поливане





В сгорещената мазнина се запържва нарязаният на ситно праз лук. Добавя се измитият ориз и се бърка 1-2 минути, докато стане стъклен. Сипва се горещата вода и зелевата чорба и се вари докато оризът набъбне и поеме течността. Прибавят се солта и черният пипер на вкус, кимионът, чубрицата, червеният пипер и чименът. Всичко се разбърква и се сваля от котлона. Накрая се добавя каймата и всичко се разбърква добре. 
Дъното на тенджера се покрива със зелеви листа.
Листата на зелето се почистват от твърдите жилки.
В средата на всяко зелево листо се слага по 1-2 лъжици от плънката в зависимост от това, колко голямо е то. Завиват се на стегнати рула, като двата странични края се прегъват, за да не излезе плънката. Нареждат се плътно едно до друго в тенджерата, като между редовете се поръсва червен пипер и се сипва струйка олио. 
Така оформените сарми се заливат с вода, която трябва да покрие 2/3 от тях. 
Варят се на умерен огън около 2 часа.
По желание след като се сварят могат да се подредят в намазнена тавичка и да се запекат за 20 минути. 



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...