Продукти:
1 глава кисело зеле
500 г. кайма от свинска плешка
200 г. ориз
50-60 мл. олио
1 стрък праз лук
350 мл. гореща вода
150 мл. зелева чорба
сол и черен пипер на вкус
1/2 ч. л. смлян кимион
2 ч. л. чубрица
1-2 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. чимен (по желание)
червен пипер за поръсване
олио за поливане
В
сгорещената мазнина се запържва нарязаният на ситно праз лук. Добавя се
измитият ориз и се бърка 1-2 минути, докато стане стъклен. Сипва се горещата
вода и зелевата чорба и се вари докато оризът набъбне и поеме течността.
Прибавят се солта и черният пипер на вкус, кимионът, чубрицата, червеният пипер
и чименът. Всичко се разбърква и се сваля от котлона. Накрая се добавя каймата
и всичко се разбърква добре.
Дъното
на тенджера се покрива със зелеви листа.
Листата на зелето се почистват от твърдите жилки.
В средата на всяко зелево листо се слага по
1-2 лъжици от плънката в зависимост от това, колко голямо е то. Завиват се на стегнати
рула, като двата странични края се прегъват, за да не излезе плънката. Нареждат
се плътно едно до друго в тенджерата, като между редовете се поръсва червен
пипер и се сипва струйка олио.
Така оформените сарми се заливат с вода,
която трябва да покрие 2/3 от тях.
Варят се на умерен огън около 2 часа.
По
желание след като се сварят могат да се подредят в намазнена тавичка и да се
запекат за 20 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар