сряда, 25 януари 2017 г.





Продукти за форма с диаметър 24 см.:


За тестото:


250 мл. топла вода
7 г. суха мая
180 г. царевично брашно
280 г. пшенично брашно
5 г. захар
10 г. сол
40 мл. зехтин


За плънката:


125 г. моцарела
2 скилидки чесън
листата на 1/3 връзка магданоз
3 с. л. зехтин (аз ползвах зехтина, в който са мариновани сушените домати)
3 с. л. песто дженовезе с пресен босилек
10 маслини без костилки




От топлата вода, маята, захарта и 150 г. от брашното се прави квас, който се оставя да шупне. 


Добавят се солта, зехтина, царевичното брашно и останалото пшенично брашно 


и се оформя тесто, което се меси в продължение на 5-6 минути.


 Оставя се да втаса, докато удвой обема си. 


За плънката в купа се смесват нарязаните на ситно сушени домати, маслини, чесън, магданоз, моцарела, пестото и зехтина


и всичко се разбърква добре. 
Втасалото тесто се разточва върху набрашнен плот на кора с дебелина 1/2 см.


 Плънката се разпределя отгоре


 и тестото се реже на ленти с ширина около 3 см. 


Първо се навиват най-късите (крайни) ленти, така че да се оформи малка роза, 


която се слага в центъра на тава, покрита с хартия за печене с диаметър 24 см.


Около нея се навиват и другите ленти, 



 докато свършат и се оформи спирала. 



Хлябът се оставя да втаса 20-30 минути и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна около 30 минути до получаване на приятен златисто кафяв загар. 


2 коментара:

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...