понеделник, 24 април 2017 г.






Продукти за форма с диаметър 24 см. или за 6 малки формички:

За основата:

150 г. бисквити
70 г. меко краве масло

За крема:

250 г. маскарпоне
200 г. заквасена сметана
2 белтъка + щипка сол
120 г. захар
настърганата кора на 1/2 лимон
15 г. желатин на д-р Йоткер + 75 мл. студена вода

За ягодовото желе:

200 г. пресни ягоди
100 г. захар
10 г. желатин на д-р Йоткер + 50 мл. студена вода



Бисквитите се смилат в блендер и се смесват с мекото краве масло до получаване на маслени трохи. 
Форма за торта с диаметър 24 см. се застила с хартия за печене. Сипват се бисквитените трохи и се притискат добре с лъжица или с дъното на стъклена чаша, за да се получи стабилна основа. 



Оставя се в хладилника за 30 минути.
За крема белтъците се разбиват с щипка сол на пяна. 



Добавя се половината захар и разбиването продължава на водна баня, за да се темперират белтъците до получаване на твърди връхчета.


В купа се смесват маскарпонето, заквасената сметана, останалата захар и настърганата лимонена кора 



и всичко се разбърква на гладък крем. Прибавя се стопеният на водна баня желатин. 



Накрая се добавят разбитите белтъци 



и се разбърква внимателно с помощта на шпатула. 
Готовият крем се сипва върху бисквитената основа, заглажда се и се оставя в хладилника да стегне за няколко часа.



За желето ягодите се нарязват на малки кубчета и се поръсват със захарта. Оставят се и те в хладилника за няколко часа, докато захарта се разтопи. 



След това се разбъркват със стопеният на водна баня желатин и се сипват върху стегналият бял крем. 


Парфето се оставя за още 1 час в хладилника и е готово за сервиране.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...