Продукти за 12 броя:
170
мл. топло прясно мляко
20
г. свежа мая или 7 г. суха
2
яйца + 1 жълтък
70
г. разтопено краве масло
120
г. захар
150
г. стафиди
кората
на 1/2 лимон
около
500 г. брашно
белтък
за намазване
кристална
захар за поръсване
От топлото
мляко, маята, 10 г. от захарта и 100 г. брашно се прави квас и се оставя да
шупне. Добавят се яйцата, останалата захар, настърганата лимонова кора и
пресятото брашно и се омесва меко тесто. Към него на порции се добавя
разтопеното масло и се меси, докато напълно се усвои от тестото. Накрая се
прибавят стафидите, предварително накиснати за 10-15 минути в топла вода.
Тестото се
оставя да втаса, докато удвои обема си.
Тестото се
премесва за кратко и се разделя на 12 еднакви топки. Всяка топка се разделя на
8 по-малки топчета, от които се оформят фитили с дължина 15-17 см.
Плетениците
се оформят както е показано на снимките по-долу.
1 |
2 |
3 |
Поставят се в
тави за мъфини с големи гнезда, предварително намазани с мазнина.
Козуначетата
се оставят да втасат още 20 минути, намазват се с разбитият белтък
и се
поръсват с кристална захар.
Пекат се предварително загрята на 180 градуса фурна 25-30 минути.
Оставят се да се охладят за 20 минути и се изваждат от формата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар