събота, 15 април 2017 г.





Продукти за 12 броя:

170 мл. топло прясно мляко
20 г. свежа мая или 7 г. суха
2 яйца + 1 жълтък
70 г. разтопено краве масло
120 г. захар
150 г. стафиди
кората на 1/2 лимон
около 500 г. брашно

белтък за намазване
кристална захар за поръсване





От топлото мляко, маята, 10 г. от захарта и 100 г. брашно се прави квас и се оставя да шупне. Добавят се яйцата, останалата захар, настърганата лимонова кора и пресятото брашно и се омесва меко тесто. Към него на порции се добавя разтопеното масло и се меси, докато напълно се усвои от тестото. Накрая се прибавят стафидите, предварително накиснати за 10-15 минути в топла вода.
Тестото се оставя да втаса, докато удвои обема си.


Тестото се премесва за кратко и се разделя на 12 еднакви топки. Всяка топка се разделя на 8 по-малки топчета, от които се оформят фитили с дължина 15-17 см. 


Плетениците се оформят както е показано на снимките по-долу. 

1
2
3






Поставят се в тави за мъфини с големи гнезда, предварително намазани с мазнина.


Козуначетата се оставят да втасат още 20 минути, намазват се с разбитият белтък 


и се поръсват с кристална захар. 


Пекат се предварително загрята на 180 градуса фурна 25-30 минути.


Оставят се да се охладят за 20 минути и се изваждат от формата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар