Продукти за 4 порции:
300
г. почистен от дръжките спанак
1
морков ~ 50 г.
3
стръка пресен лук
1
стрък пресен чесън или 1/2 ч. л. сух
50
мл. олио
70
г. киноа
1/2
ч. л. червен пипер
сол
и черен пипер на вкус
5-6
листа пресен джоджен
100
мл. прясно мляко
сокът
на 1/2 лимон
За гарниране:
2
твърдо сварени яйца
крутони
За крутоните:
3
филии стар хляб
сол
на вкус
1/2
ч. л. сух риган
1/3
ч. л. сух чесън по желание
20-30
мл. зехтин
Киноата се
сипва в цедка и се накисва във вода за 10-15 минути.
Спанакът се
измива и се нарязва на едро.
В сгорещената
мазнина се задушават нарязаните на ситно зелен лук, пресен чесън и морков за
3-4 минути. Добавя се червеният пипер
и зеленчуците се разбъркват енергично за
5-10 секунди. Сипва се спанакът и се готви 5-6 минути, докато намали обема си
наполовина.
Ястието се залива с 1 литър гореща вода, подправя се със сол и
черен пипер и се вари около десет минути. Сипва се изплакнатата киноа
и се
готви още 15-20 минути.
Прибавя се накълцаният на ситно джоджен. Супата се
пасира
и се разрежда със затопленото прясно мляко и лимоновият сок.
Разпределя се
в подходящи чинии и се гарира с 1/2 сварено яйце и крутони.
За крутоните
хлябът се нарязва на кубчета, подправя се със сол, сух риган и чесън на прах и
се залива със зехтина. Всичко се разбърква много добре. Хлебните кубчета
се разстилат в тава, предварително застлана с хартия за печене и се пекат в
предварително загрята на 200 градуса фурна до получаване на апетитен загар,
като се разбъркват от време на време.
Няма коментари:
Публикуване на коментар