Различни яйца Бенедикт
Ето
едно много вкусно предложение за оползотворяване на част от великденските яйца!😊
Продукти за 4 порции:
4
кръгли хлебчета
4
твърдо сварени яйца
4
парчета шунка
За сос Холандез:
2
жълтъка
2
с. л. топла вода
2-3
с. л. лимонов сок
70
г. краве масло
40
мл. олио или зехтин
сол
и черен пипер на вкус
пера
зелен лук за поръсване
За сосът
жълтъците се слагат в огнеупорна купичка на водна баня
и се разбиват интензивно
с 2 с. л. топла вода, до получаване на пяна.
Маслото се разтапя в микровълнова
фурна или на котлона и се смесва с олиото. Добавя се на порции към яйчената
смес, като се бърка непрекъснато, докато сосът се сгъсти и стане гладък. Прибавят се лимоновият сок, сол и черен пипер на вкус.
Разбърква се и се сваля
от котлона.
Горната част
на хлебчетата се отрязва, като се има предвид, че капачето трябва да бъде 1/3
от цялата питка.
Хлебчетата се запичат в сгорещен тиган до покафеняване. Филийките шунка също се запичат по 30 секунди от всяка страна.
Сварените
яйца се обелват и се режат на четвъртинки.
Сглобяване:
Върху
препеченото хлебче
се слага резен шунка.
Подреждат се яйцата
и се поливат
обилно със соса. Отгоре се поръсва с предварително нарязани на ситно пера зелен
лук.
Няма коментари:
Публикуване на коментар