понеделник, 17 април 2017 г.

Различни яйца Бенедикт




Ето едно много вкусно предложение за оползотворяване на част от великденските яйца!😊  

Продукти за 4 порции:



4 кръгли хлебчета
4 твърдо сварени яйца
4 парчета шунка

За сос Холандез:

2 жълтъка
2 с. л. топла вода
2-3 с. л. лимонов сок
70 г. краве масло
40 мл. олио или зехтин
сол и черен пипер на вкус

пера зелен лук за поръсване





За сосът жълтъците се слагат в огнеупорна купичка на водна баня 


и се разбиват интензивно с 2 с. л. топла вода, до получаване на пяна. 


Маслото се разтапя в микровълнова фурна или на котлона и се смесва с олиото. Добавя се на порции към яйчената смес, като се бърка непрекъснато, докато сосът се сгъсти и стане гладък. Прибавят се лимоновият сок, сол и черен пипер на вкус. 


Разбърква се и се сваля от котлона.


Горната част на хлебчетата се отрязва, като се има предвид, че капачето трябва да бъде 1/3 от цялата питка.  


Хлебчетата се запичат в сгорещен тиган до покафеняване. Филийките шунка също се запичат по 30 секунди от всяка страна. 
Сварените яйца се обелват и се режат на четвъртинки.

Сглобяване: 

Върху препеченото хлебче 


се слага резен шунка. 


Подреждат се яйцата 


и се поливат обилно със соса. Отгоре се поръсва с предварително нарязани на ситно пера зелен лук.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...