Продукти за 6 броя:
За картофените гнезда:
600
г. картофи
2
с. л. лимонов сок
1
яйце
1
ч. л. универсална подправка
1
ч. л. сух риган
1/4
ч. л. сух чесън
сол
и черен пипер на вкус
За яйцата от сирена:
50
г. сирене
80
г. извара Pilos
50
г. крема сирене
1
малка скилидка чесън или 1/4 ч. л. сух чесън
1/3
връзка магданоз
перата
на 2 стръка зелен лук
20
мл. зехтин
сол
и черен пипер на вкус
За аранжиране:
3
твърдо сварени яйца (може и пъдпъдъчи)
листа градинска салата или бейби спанак
чери
домати
масло
за намазване на формичките
галета
за поръсване
Картофите се
обелват, измиват се и се настъргват на тънки пръчици.
Слагат се в купа, заливат се със студена вода и лимоновият сок и престояват така 10 минути.
След това се отцеждат от водата, посоляват се и се намачкват хубаво с ръце докато омекнат. Изплакват се с вода и се подсушават с домакинска хартия.
Добавят се яйцето и подправките
и всичко се разбърква добре.
Слагат се в купа, заливат се със студена вода и лимоновият сок и престояват така 10 минути.
След това се отцеждат от водата, посоляват се и се намачкват хубаво с ръце докато омекнат. Изплакват се с вода и се подсушават с домакинска хартия.
Добавят се яйцето и подправките
и всичко се разбърква добре.
Картофените
пръчици се разпределят по дъното и по стените на формичките.
Отгоре се притискат със силиконови формички с по-малки размери
и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна 30 минути, като 10 минути преди края на печенето силиконовите формички се изваждат. Картофените гнезда се оставят да се охладят за 30 минути.
Отгоре се притискат със силиконови формички с по-малки размери
и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна 30 минути, като 10 минути преди края на печенето силиконовите формички се изваждат. Картофените гнезда се оставят да се охладят за 30 минути.
През това
време се приготвя мусът от сирена. В купа се слагат сиренето, изварата, крема
сиренето, зехтинът, нарязаните на ситно пера зелен лук и магданоз, пресованият
чесън, сол и черен пипер на вкус.
Всичко се намачква с вилица и се разбърква.
Всичко се намачква с вилица и се разбърква.
От мусът с
влажни ръце се оформят 12 малки яйца.
Няма коментари:
Публикуване на коментар