Продукти за 3-4 порции:
За 12 топки от мляко с
ориз:
100
г. ориз Баланс на Крина
300
мл. гореща вода
100
г. захар
10
г. ванилена захар
щипка
сол
250
мл. прясно мляко
За ягодовият сос:
300
г. ягоди
60
г. захар
60
г. кокосови стърготини
9-12
ягоди за украса
листенца
свежа мента
В касерола се
сипват измитият ориз, горещата вода и солта и се варят
до пълното омекване на
ориза. Добавя се прясното мляко и се изчаква да заври, като се разбърква от
време на време. Прибавя се захарта и ванилията
и варенето продължава, докато се
сгъсти. Сместа се оставя да се охлади напълно.
Кокосовите
стърготини се затоплят на сух тиган, докато леко покафенеят (само за няколко
секунди) и освободят аромата си и се свалят от котлона, като се бъркат непрекъснато, за да не
загорят.
От охладеното
мляко с ориз се оформят 12 топки, които се овалват в кокосовите стърготини.
Прибират се в хладилника за 30 минути.
През това
време се приготвя ягодовият сос. Ягодите се измиват, почистват се от дръжките и
се нарязват на малки парченца. Посипват се със захарта
и се варят 5-6 минути.
Пасират се до гладкост.
Сосът се връща на котлона и се вари, докато се сгъсти
(около 5 минути).
Ягодовият сос се
разпределя в 3-4 подходящи чинии. Върху него се слагат 3-4 бели топки.
Десертът се гарнира с пресни ягоди и листенца свежа мента и е готов за
сервиране.
Няма коментари:
Публикуване на коментар