четвъртък, 18 май 2017 г.

















Адаптирано от тук

Продукти за 3-4 порции:

За 12 топки от мляко с ориз:


100 г. ориз Баланс на Крина
300 мл. гореща вода
100 г. захар
10 г. ванилена захар
щипка сол
250 мл. прясно мляко

За ягодовият сос:


300 г. ягоди
60 г. захар


60 г. кокосови стърготини

9-12 ягоди за украса

листенца свежа мента



В касерола се сипват измитият ориз, горещата вода и солта и се варят 


до пълното омекване на ориза. Добавя се прясното мляко и се изчаква да заври, като се разбърква от време на време. Прибавя се захарта и ванилията 


и варенето продължава, докато се сгъсти. Сместа се оставя да се охлади напълно.  


Кокосовите стърготини се затоплят на сух тиган, докато леко покафенеят (само за няколко секунди) и освободят аромата си и се свалят от котлона, като се бъркат непрекъснато, за да не загорят. 


От охладеното мляко с ориз се оформят 12 топки, които се овалват в кокосовите стърготини. 


Прибират се в хладилника за 30 минути.


През това време се приготвя ягодовият сос. Ягодите се измиват, почистват се от дръжките и се нарязват на малки парченца. Посипват се със захарта 


и се варят 5-6 минути. 


Пасират се до гладкост. 


Сосът се връща на котлона и се вари, докато се сгъсти (около 5 минути).
Ягодовият сос се разпределя в 3-4 подходящи чинии. Върху него се слагат 3-4 бели топки. Десертът се гарнира с пресни ягоди и листенца свежа мента и е готов за сервиране.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...