понеделник, 15 май 2017 г.





























Продукти:

600-650 г. калмари ~ 4-6 туби
20 мл. соев сос
1/2 ч. л. едро смляно чили

За темпурата:

100 г. брашно 
100 г. царевично нишесте
200 мл. газирана вода
сол и черен пипер на вкус
1/2 ч. л. чесън на прах

брашно за овалване

 ~ 200 мл. олио за пържене

























Калмарите се почистват под течаща вода от ципата. След това се отстранява гъвкавият гръбнак и вътрешностите (ако има такива) и тубите се измиват добре. Подсушават се върху домакинска хартия 



и се нарязват на кръгчета с дебелина 1-2 см. 



В купа се сипват соевият сос и смляното чили. Добавят се калмарите, 



разбъркват се добре с подправките и се оставят да се  мариноват за 30 минути.



В купа се смесват брашното, нишестето, солта, черният пипер и чесънът на прах. 
Добавя се ледено студената газирана вода 



и се разбърква до получаване на кашичка без бучки.
Калмарите се отцеждат от маринатата и се овалват в брашно, 



като се изтупват добре от излишното. След това се потапят в темпурата


 















и  се пържат  в дълбок съд със сгорещена мазнина (170-180 градуса)  до златисто. 
Готовите кръгчета се слагат върху домакинска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.



Сервират се веднага след като се приготвят, защото като престоят губят своята хрупкавост.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...