вторник, 17 март 2015 г.

Сарми от патладжан с доматен сос 









Продукти за 4 броя:

2 големи патладжана
200 г.  краве сирене  
2 домата
100 мл. олио 
1 ч. л сух риган
сол на вкус

 За соса:
1 голяма глава лук
5-6 скилидки чесън
2-3 с. л. олио
400 г.  консервирани домати на кубчета
½  ч. л. захар
1 ч. л. сух риган
1 ч. л.  босилек или ½ връзка пресен
½ връзка магданоз.

50 г. моцарела или кашкавал за поръсване на сармите.


Приготвяне:
Патладжаните се нарязват по дължина на филии с дебелина около 0,5 см, посоляват се и се оставят да се отцедят от горчивия сок. Измиват се, подсушават се и се пържат до златисто от двете страни в мазнината.
Доматите се нарязват на шайби, а сиренето на плочки.
Две парчета от патладжана се застъпват по дължина, така че да се получи дълга лента и върху тях на кръст по същия начин се слагат още две. В средата се поставя резен домат,поръсва се с риган, отгоре парче сирене и отново домат. Патладжаните се завиват, така че да се получи пакетче и се подреждат в тава.
За соса лукът се нарязва на ситно и се запържва в мазнината. Добавя се накълцаният   чесън и се готви 2-3 минути. Прибавят се доматите, ригана, босилека, магданоза, накрая захарта и варим  1-2 минути. Изливаме соса около патладжанените сарми  и ги поръсваме с кашкавала. 
Печем ястието 10-15 минути в предварително загряна на 200 градуса фурна до получаване на златиста коричка. Поднасяме го топло.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...