събота, 28 март 2015 г.






Продукти:

За кюфтенцата:

500 г. кайма от свинска плешка
1 глава кромид лук
1 яйце
½ ч.л. чубрица
¼ ч.л. сух риган
1-2 щипки суха мащерка
1/3 ч.л. смлян кимион
¼ ч. л. чимен (по желание)
сол и черен пипер на вкус
30-40 г. галета

За картофеното пюре:

500 г. сварени картофи
60 мл. прясно мляко
30 г. краве масло
сол и черен пипер на вкус
индийско орехче на вкус




Към каймата се добавят настърганият лук, галетата, яйцето и подправките и се омесват добре. Оформят се 25-30 кюфтенца който се подреждат в тава, покрита с хартия за печене и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност. 




За приготвянето на картофеното пюре прясното мляко се кипва и в него се разтопява кравето масло. Млякото се прибавя към намачканите сварени картофи и се разбърква до получаването на гъсто пюре. 

Посолява се на вкус и се подправя с черен пипер и индийско орехче. 
Пюрето трябва да е гъсто, за да може да издържи тежестта на кюфтетата.
От картофеното пюре се прави тялото на таралежа и се оформя остра муцунка. 

За нос се използва по-едро зърно бахар, а за очи – зрънца черен пипер. Миглите са от зрънца ким или фенел. 


Кюфтенцата се набождат на клечки за зъби и от тях се оформят бодлите на таралежа.


Декорира се с чери домати и листенца магданоз.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Гарнитура от задушени зеленчуци Продукти:   200 г. листа кейл (зелени и лилави) 1 глава жълт лук  1 глава червен лук 4 скилидки ...