събота, 30 април 2016 г.

Козуначени кифлички с локум и бадеми



Адаптирано от тук



Продукти за 32 броя:


2 яйца+1 белтък
200 мл. топло прясно мляко
30 г. краве масло
30 г. свинска мас
120 г. захар
30 г. прясна мая
1 ч. л. прясно изцеден сок от лимон
настърганата кора на 1/2 лимон
1/2 ампула лимонова есенция по желание
10 г. ванилена захар
около 700 г. брашно
2 щипки сол

1 жълтък за намазване
кристална захар за поръсване

2 кутийки локум 
32 броя цели сурови бадеми





В купа се смесват топлото прясно мляко, маята и една супена лъжица от захарта. Разбърква се и се оставя на топло да шупне. 




Прибавят се разтопеното краве масло, свинската мас,   захарта, ванилията, яйцата, лимоновият сок, лимоновата кора и лимоновата есенция.



Всичко се разбърква с телена бъркалка, докато захарта се разтопи напълно.



Прибавя се солта и пресятото брашно на порции



и се замесва меко тесто. Прехвърля се върху набрашнена повърхност и се меси 3-4 минути.



Слага се в намаслена купа, покрива се с кърпа и се оставя да втаса докато удвои обема си.



След това се премесва още веднъж. 
Втасалото тесто се разделя на 4 равни топки.



Всяка топка се разточва на кора с дебелина 6-7 мм. Всеки кръг се разрязва на 8 триъгълника. Локумът се разпределя в основата  на триъгълниците.



Кифличките могат да се направят и с друга плънки (конфитюр, орехи с канела, течен шоколад Nutella и др.)


Завиват се рула като се започне от широкият край към върха на триъгълника.



Краищата на рулото се събират и се слепват добре.



Там където се съединяват се слага по един бадем.



Кифличките се подреждат в тава, застлана с хартия за печене



и се оставят да втасат още 20 минути. Намазват се с разбития с малко прясно мляко жълтък и се поръсват с кристална захар. 




Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна 20-25 минути или до готовност. 
След като се извадят от фурната се покриват с кърпа и се оставят леко да се охладят.  





5 коментара:

  1. ПРЕКРАСНИ СА МИЛА ,БЛАГОДАРЯ ТИ ЗА РЕЦЕПТАТА

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Току що ги направих и станаха страхотни. При това и рецептата се оказа и много лесна за изпълнение. Благодаря Ви.

    ОтговорИзтриване
  4. Много се радвам! Благодаря за доверието!

    ОтговорИзтриване

Гарнитура от задушени зеленчуци Продукти:   200 г. листа кейл (зелени и лилави) 1 глава жълт лук  1 глава червен лук 4 скилидки ...