Козуначени кифлички с локум и бадеми
Продукти за 32 броя:
2 яйца+1 белтък
200 мл. топло прясно мляко
30 г. краве масло
30 г. свинска мас
120 г. захар
30 г. прясна мая
1 ч. л. прясно изцеден сок от лимон
настърганата кора на 1/2 лимон
1/2 ампула лимонова есенция по желание
10 г. ванилена захар
около 700 г. брашно
2 щипки сол
1 жълтък за намазване
кристална захар за поръсване
2 кутийки локум
32 броя цели сурови бадеми
В купа се смесват топлото прясно мляко, маята и една супена лъжица от захарта. Разбърква се и се оставя на топло да шупне.
Прибавят се разтопеното краве масло, свинската мас, захарта, ванилията, яйцата, лимоновият сок, лимоновата кора и лимоновата есенция.
Всичко се разбърква с телена бъркалка, докато захарта се разтопи напълно.
Прибавя се солта и пресятото брашно на порции
и се замесва меко тесто. Прехвърля се върху набрашнена повърхност и се меси 3-4 минути.
Слага се в намаслена купа, покрива се с кърпа и се оставя да втаса докато удвои обема си.
След това се премесва още веднъж.
Втасалото тесто се разделя на 4 равни топки.
Всяка топка се разточва на кора с дебелина 6-7 мм. Всеки кръг се разрязва на 8 триъгълника. Локумът се разпределя в основата на триъгълниците.
Завиват се рула като се започне от широкият край към върха на триъгълника.
Краищата на рулото се събират и се слепват добре.
Там където се съединяват се слага по един бадем.
Кифличките се подреждат в тава, застлана с хартия за печене
и се оставят да втасат още 20 минути. Намазват се с разбития с малко прясно мляко жълтък и се поръсват с кристална захар.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна 20-25 минути или до готовност.
След като се извадят от фурната се покриват с кърпа и се оставят леко да се охладят.
Прибавят се разтопеното краве масло, свинската мас, захарта, ванилията, яйцата, лимоновият сок, лимоновата кора и лимоновата есенция.
Втасалото тесто се разделя на 4 равни топки.
Кифличките могат да се направят и с друга плънки (конфитюр, орехи с канела, течен шоколад Nutella и др.)
Кифличките се подреждат в тава, застлана с хартия за печене
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна 20-25 минути или до готовност.
След като се извадят от фурната се покриват с кърпа и се оставят леко да се охладят.
ПРЕКРАСНИ СА МИЛА ,БЛАГОДАРЯ ТИ ЗА РЕЦЕПТАТА
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря! :)
ИзтриванеТоку що ги направих и станаха страхотни. При това и рецептата се оказа и много лесна за изпълнение. Благодаря Ви.
ОтговорИзтриванеМного се радвам! Благодаря за доверието!
ОтговорИзтриване