Продукти:
8
броя фини кори за баница ~ 250 г.
50-60
г. разтопено краве масло
За плънката:
500
г. череши
100
г. захар
100
мл. вода
40
г. овесени ядки
30
г. накълцан шамфъстък
1/4
ампула бадемова есенция
пудра
захар за поръсване
Черешите се
измиват, разрязват се на половинки и се почистват от костилките. Слагат се в
касерола, посипват се със захарта и се заливат с водата.
Варят се десетина
минути.
Добавят се овесените ядки
и бадемовата есенция и варенето продължава
още 5-6 минути на слаб огън при непрекъснато бъркане, докато сместа се сгъсти.
Касеролата се сваля от котлона и към черешите се добавя накълцаният шамфъстък.
Разбърква се и се оставя леко да се охлади.
Взема се една
кора и се намазва с разтопено масло. Отгоре се слага втора кора и също се
намазва с масло.
В единят
по-тесен край на кората се сипва 1/4 от плънката, разстила се
и се завива на
стегнато руло.
Така се
оформят и останалите три рула, който се подреждат в тава, покрита с хартия за
печене.
Намазват се с
останалото краве масло
и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна
до златисто.
Сладкишът още горещ го поръсваме с пудра захар.
Оставя се да
се охлади напълно и се нарязва на 16-20 пурички.
Няма коментари:
Публикуване на коментар