понеделник, 19 юни 2017 г.



Крамбълът (crumble) е един много лесен и лек британски десерт, който може да се приготви с различни плодове. Среща се и в солен вариант, но сладкият е по-популярен. Това, че се приготвя основно от плодове го прави полезен, богат на вкусове и цветове сладкиш.  

Продукти за форма с размери 20х25 см.:


500 г. череши
60 г. захар
10 г. царевично нишесте
20 мл. лимонов сок
щипка сол

За ронливата коричка:

100 г. брашно
70 г. овесени ядки
50 г. бяла захар
50 г. кафява захар
щипка сол
 80 г. студено краве масло, нарязано на кубчета
1 с. л. настъргана кора от лимон

масло за намазване на тавата
1 с. л. галета за поръсване на тавата



Черешите се почистват от костилките и се нарязват на половинки. Добавят се захарта, нишестето, лимоновият сок и солта 



и всичко се разбърква добре. Сипват се в тавата (предварително намазана с масло и поръсена с галета) и се заглаждат. 



За топинга в купа се смесват всички сухи съставки и нарязаното краве масло 



и се размесват с  пръсти до получаване на маслени трохи. 



Ронливата смес се разпределя върху плодовете.



Тавата се покрива с фолио и сладкишът се пече в предварително загряна на 180 градуса фурна за 30 минути. След това фолиото се отстранява и се запича за още 30 минути. 

Сервира се леко топъл с топка сладолед или с лъжица заквасена сметана.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...