Крамбълът (crumble) е един много лесен и лек британски десерт, който може да се приготви с различни плодове. Среща се и в солен вариант, но сладкият е по-популярен. Това, че се приготвя основно от плодове го прави полезен, богат на вкусове и цветове сладкиш.
Продукти за форма с
размери 20х25 см.:
500
г. череши
60
г. захар
10
г. царевично нишесте
20
мл. лимонов сок
щипка
сол
За ронливата коричка:
100
г. брашно
70
г. овесени ядки
50
г. бяла захар
50
г. кафява захар
щипка
сол
80
г. студено краве масло, нарязано на кубчета
1
с. л. настъргана кора от лимон
масло
за намазване на тавата
1
с. л. галета за поръсване на тавата
Черешите се
почистват от костилките и се нарязват на половинки. Добавят се захарта,
нишестето, лимоновият сок и солта
и всичко се разбърква добре. Сипват се в тавата (предварително намазана с масло и поръсена с галета) и се заглаждат.
За топинга в купа се смесват всички сухи съставки и нарязаното краве масло
и се размесват с пръсти до получаване на маслени трохи.
и всичко се разбърква добре. Сипват се в тавата (предварително намазана с масло и поръсена с галета) и се заглаждат.
За топинга в купа се смесват всички сухи съставки и нарязаното краве масло
и се размесват с пръсти до получаване на маслени трохи.
Тавата се
покрива с фолио и сладкишът се пече в предварително загряна на 180 градуса фурна за 30
минути. След това фолиото се отстранява и се запича за още 30 минути.
Сервира се леко топъл с топка сладолед или с лъжица заквасена сметана.
Няма коментари:
Публикуване на коментар