Продукти за форма с
диаметър 23-24 см.:
За тестото:
125
г. меко масло
200
г. захар
2
яйца
2
добре узрели банана ~ 200 г.
50
г. кисело мляко + 5 г. сода за хляб
5-6
г. бакпулвер
220-230
г. брашно
щипка
сол
50
г. шоколадов чипс или накълцан черен шоколад
За поръсване:
30
г. кафява захар
50
г. накълцан шамфъстък
1/2
ч. л. канела
За глазурата:
100
г. мед
30
г. краве масло
Мекото масло
и захарта се смесват в купа и се разбъркват добре с бъркалка. Добавят се едно
по едно яйцата,
като след всяко сместа се разбива интензивно, докато се усвои.
като след всяко сместа се разбива интензивно, докато се усвои.
В купа се пресяват брашното, бакпулвера и солта, разбъркват се и на порции се добавят към влажните съставки.
Всичко се
разбърква добре и се сипва в предварително застлана с хартия за печене форма.
Кейкът се
пече в предварително загрята на 180 градуса фурна (без вентилатор) 40-45
минути, като се проверява дали е готов с шишче или клечка за зъби.
Изпеченият
сладкиш се оставя да се охлади напълно, дори е добре да престои 1-2 часа в
хладилника.
За глазурата
медът и маслото се сипват в касерола
и се кипват.
Оставя се да се охлади за десетина минути и се излива върху банановият кейк.
и се кипват.
Оставя се да се охлади за десетина минути и се излива върху банановият кейк.
Няма коментари:
Публикуване на коментар