събота, 3 юни 2017 г.




Продукти за форма с диаметър 23-24 см.:

За тестото:

125 г. меко масло
200 г. захар
2 яйца
2 добре узрели банана ~ 200 г.
50 г. кисело мляко + 5 г. сода за хляб
5-6 г. бакпулвер
220-230 г. брашно
щипка сол
50 г. шоколадов чипс или накълцан черен шоколад

За поръсване:

30 г. кафява захар
50 г. накълцан шамфъстък
1/2 ч. л. канела

За глазурата:

100 г. мед
30 г. краве масло




Мекото масло и захарта се смесват в купа и се разбъркват добре с бъркалка. Добавят се едно по едно яйцата, 



като след всяко сместа се разбива интензивно, докато се усвои. 
Содата за хляб се сипва в киселото мляко, разбърква се, изчаква се да шупне и се добавя към сместа.



Прибавят се банановото пюре и шоколадът.










В купа се пресяват брашното, бакпулвера и солта, разбъркват се и на порции се добавят към влажните съставки.



Всичко се разбърква добре и се сипва в предварително застлана с хартия за печене форма.
Кафявата захар, шамфъстъкът и канелата се смесват в купа и равномерно се поръсват върху тестото.



Кейкът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна  (без вентилатор) 40-45 минути, като се проверява дали е готов с шишче или клечка за зъби.
Изпеченият сладкиш се оставя да се охлади напълно, дори е добре да престои 1-2 часа в хладилника.
За глазурата медът и маслото се сипват в касерола 



и се кипват. 



Оставя се да се охлади за десетина минути и се излива върху банановият кейк.



По желание върху кейка могат да се подредят резенчета банани и да се полеят с глазурата.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...