четвъртък, 15 юни 2017 г.












Продукти за 5-6 бурканчета:

2 кг. добре узрели ягоди
1,5 кг. захар
1 ч. л. лимонена киселина  



Ягодите се измиват и се почистват от дръжките. Нарязват се на половинки или четвъртинки в зависимост от големината им. 
Слагат се в дълбока купа, посипват се със захарта 


и се оставят за една нощ в хладилника.
На следващият ден ягодите са пуснали достатъчно сок, в който се е разтворила захарта. Разбъркват се 


и се прехвърлят в дълбока тенджера, която се слага на котлона на силен огън, докато сместа заври. Образува се пяна, която старателно се обира с лъжичка. 


След това варенето на конфитюра продължава на средна степен до сгъстяване (около 2 часа). Готовността на сладкото се проверява като се капне капка от него върху чинийка, изчаква се за няколко секунди да изстине и ако капката не се „разлее” при накланяне, конфитюра е готов. Добавя се лимонената киселина, разбърква се и се оставя 2-3 минути да поври с нея. 
Конфитюрът се сипва още горещ в сухи, затоплени бурканчета, които се затварят и се обръщат с капачките надолу. Допълнителна стерилизация не е нужна.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...