Продукти за 5-6 бурканчета:
2
кг. добре узрели ягоди
1,5
кг. захар
1
ч. л. лимонена киселина
Ягодите се
измиват и се почистват от дръжките. Нарязват се на половинки или четвъртинки в
зависимост от големината им.
Слагат се в
дълбока купа, посипват се със захарта
и се оставят за една нощ в
хладилника.
На следващият
ден ягодите са пуснали достатъчно сок, в който се е разтворила захарта. Разбъркват се
и се прехвърлят в дълбока тенджера, която се слага на котлона на силен огън, докато сместа заври. Образува се пяна, която старателно се обира с лъжичка.
След това варенето на
конфитюра продължава на средна степен до сгъстяване (около 2 часа). Готовността
на сладкото се проверява като се капне капка от него върху чинийка, изчаква
се за няколко секунди да изстине и ако капката не се „разлее” при накланяне, конфитюра е
готов. Добавя се лимонената киселина, разбърква се и се оставя 2-3 минути да
поври с нея.
Конфитюрът се
сипва още горещ в сухи, затоплени бурканчета, които се затварят и се обръщат с
капачките надолу. Допълнителна стерилизация не е нужна.
Няма коментари:
Публикуване на коментар