четвъртък, 8 юни 2017 г.


Продукти за 4 порции:


3 патладжана със среден размер
250 г. кайма
2 глави лук ~ 150 г.
1 морков ~ 50 г.
1/2 зелена капия ~ 50 г.
2 скилидки чесън
1/3 ч. л. кимион
1/2 ч. л. червен пипер
1 ч. л. чубрица
150 мл. доматен сос
30-40 мл. олио
сол и черен пипер на вкус

олио за намазване на патладжаните

50 г. настърган кашкавал за поръсване


Патладжаните се обелват на ивици и се нарязват на филийки с дебелина около 1 см. 



Поръсва се със сол и се оставя така за 20-30 минути. След това се измива и се подсушава добре с домакинска хартия. 



Патладжанените кръгчета се намазват с олио от двете страни и се пекат на грил тиган до готовност. 



Изваждат се в чиния и се оставят настрана.
За плънката лукът се нарязва на ситно и се задушава в мазнината и 1 с. л. вода за 2-3 минути. Добавят се нарязаните на кубчета моркови, зелена капия и чесънът и се готвят 5-6 минути. 



Прибавя се каймата, като се бърка непрекъснато, докато стане на трохи. 



Сипва се доматеният сос, подправките и плънката се вари на слаб огън още десетина минути. 



Дръпва се от котлона и се оставя леко да се охлади.



Тава се застила с хартия за печене. В нея се слага ринг с диаметър 17-18 см. 
Най-отдолу се подрежда ред патладжани. 



Сипва се 1/2 от плънката и се заглажда. 



Подрежда се втори ред патладжани и върху тях се сипва останалата плънка. Накрая се завършва с трети ред патладжани.


Ястието се поръсва с настърганият кашкавал 



и се пече 25-30 минути до получаване на апетитен златист загар.
Оставя се да се охлади за 30 минути, изважда се от формата и е готова за сервиране.
Добър апетит! 







2 коментара:

  1. Изглежда ми много вкусно. И докато чета рецептата се досетих за лазаня, та и искам да попитам дали ще стане добре според вас ако му сложа и бешамел сос на всеки ред върху къймата?

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна идея! Смятам че ще се получи невероятно ястие! :)

    ОтговорИзтриване