Продукти за 4 порции:
3
патладжана със среден размер
250
г. кайма
2
глави лук ~ 150 г.
1
морков ~ 50 г.
1/2
зелена капия ~ 50 г.
2
скилидки чесън
1/3
ч. л. кимион
1/2
ч. л. червен пипер
1
ч. л. чубрица
150
мл. доматен сос
30-40
мл. олио
сол
и черен пипер на вкус
олио
за намазване на патладжаните
50
г. настърган кашкавал за поръсване
Патладжаните
се обелват на ивици и се нарязват на филийки с дебелина около 1 см.
Поръсва се със сол и се оставя така за 20-30 минути. След това се измива и се подсушава добре с домакинска хартия.
Патладжанените кръгчета се намазват с олио от двете страни и се пекат на грил тиган до готовност.
Изваждат се в чиния и се оставят настрана.
Поръсва се със сол и се оставя така за 20-30 минути. След това се измива и се подсушава добре с домакинска хартия.
Патладжанените кръгчета се намазват с олио от двете страни и се пекат на грил тиган до готовност.
Изваждат се в чиния и се оставят настрана.
За плънката
лукът се нарязва на ситно и се задушава в мазнината и 1 с. л. вода за 2-3
минути. Добавят се нарязаните на кубчета моркови, зелена капия и чесънът и се
готвят 5-6 минути.
Прибавя се каймата, като се бърка непрекъснато, докато стане на трохи.
Сипва се доматеният сос, подправките и плънката се вари на слаб огън още десетина минути.
Дръпва се от котлона и се оставя леко да се охлади.
Прибавя се каймата, като се бърка непрекъснато, докато стане на трохи.
Сипва се доматеният сос, подправките и плънката се вари на слаб огън още десетина минути.
Дръпва се от котлона и се оставя леко да се охлади.
Тава се
застила с хартия за печене. В нея се слага ринг с диаметър 17-18 см.
Най-отдолу се
подрежда ред патладжани.
Сипва се 1/2 от плънката и се заглажда.
Подрежда се втори ред патладжани и върху тях се сипва останалата плънка. Накрая се завършва с трети ред патладжани.
Сипва се 1/2 от плънката и се заглажда.
Подрежда се втори ред патладжани и върху тях се сипва останалата плънка. Накрая се завършва с трети ред патладжани.
Ястието се поръсва с настърганият кашкавал
и се пече 25-30 минути до получаване на апетитен златист загар.
Оставя се да се охлади за 30 минути, изважда се от формата и е готова за сервиране.
Добър апетит!
Оставя се да се охлади за 30 минути, изважда се от формата и е готова за сервиране.
Добър апетит!
Изглежда ми много вкусно. И докато чета рецептата се досетих за лазаня, та и искам да попитам дали ще стане добре според вас ако му сложа и бешамел сос на всеки ред върху къймата?
ОтговорИзтриванеЧудесна идея! Смятам че ще се получи невероятно ястие! :)
ОтговорИзтриване