Торта Сахер
Продукти:
За блата:
150 г. меко масло
150 г. пудра захар
30 г. какао + 2 с. л. топла вода
1 пакетче ванилия
6 яйца
170 г. брашно
бакпулвер - на върха на ножа
За кайсиевата плънка:
150 -200 г. мармалад от кайсии
2 с.л. вода
За глазурата:
70 мл. вода
150 г. натурален шоколад
150 г. захар
Маслото се разбива със 100 г. пудра захар.
Белтъците и жълтъците се отделят.
Жълтъците и разбърканото с топла вода какао се добавят
постепенно към маслената смес.
Белтъците се разбиват с останалата захар на сняг и се добавят към шоколадовата смес, като се бърка внимателно, за да не спаднат. Брашното се пресява и се добавя постепенно към
основната смес, като се разбърква внимателно с шпатула.
Фурната се загрява предварително на 180 градуса. Тестото се прехвърля в застлана с хартия за печене тортена форма с диаметър 22 см. и се заглажда. Пече се до готовност като се проверява с клечка. Готовият блат се изважда и се оставя да изстине.
За кайсиевата плънка мармалада се затопля с водата,
докато сместа стане гладка. Охладеният блат се разрязва хоризонтално на 2 през
средата, намазва се с половината плънка, покрива се с втория блат, който се намазва с останалата плънка от кайсии.
За глазурата се кипва водата със захарта. Добавя се нарязания предварително шоколад и се бърка с тел, докато се разтопи. Изчаква се глазурата да заври. Тортата се поставя върху метална скара и се залива с глазурата.
Заглажда се. Охлажда се за 3-4 часа и е готова за консумация.
Няма коментари:
Публикуване на коментар