Шоколадова торта с млечно-прасковено желе
Продукти:
За основата:
За основата:
3 яйца
150 г. захар
3 с. л. какао
100 г. брашно
1 пакетче бакпулвер (10г.)
Продукти за прасковеното желе:
400 мл.сок от компот от праскови,
20 г. желатин,
жълта сладкарска боя
Продукти за млечното желе:
400 мл. прясно мляко,
100 г.захар,
20 г. желатин,
2 пакетчета ванилена захар
500 г. праскови от компот (пасирани)
Първо приготвяме желето от праскови - 20 г. желатин накисваме в 200 мл. студена вода до набъбване. Стапяме го на водна баня. Смесваме го
със сока от компота от праскови и добавяме жълта боя до получаване на лимонено
жълт цвят. Изсипваме течността във форма
с диаметър 26 см. предварително
покрита със свежо фолио. Поставяме
в хладилник докато напълно желира. За основата разбиваме яйцата със захарта,
прибавяме какаото и разбиваме
(с миксер). Прибавяме брашното и бакпулвера и
разбъркваме с шпатула. Сипваме тестото в покрита с хартия за печене форма с
диаметър 26 см. Печем на 180 градуса 15-20 мин.
Охладения блат се разрязва хоризонтално на 2 части. Едната част се поставя в
тортена чиния и се стяга с ринг. Върху нея изливаме пасираните праскови и
заглаждаме. Поставяме втория блат.
За
млечното желе разтваряме 20 г. желатин
в 200 мл. студена вода и изчакваме да набъбне. Стапяме на водна баня и
прибавяме млякото и ванилията.
Здравей! А дали може да се направи по друг начин - първо да се слепят двата блата с пюрираните кайсии, да се стегнат в ринг, отгоре да се залее с прасковеното желе и като стегне да се полее и с млечното. Тоест да станат два пласта различно желе?
ОтговорИзтриване