Студен чийзкейк Орео
Продукти:
За основата:
300 г. бисквити с
какао
100 г. течно краве
масло
1 ампула ромова
есенция
За крема:
250 г. маскарпоне
175 г. натурално крем сирене Филаделфия
100 г. бял шоколад
200 г. течна
сладкарска сметана
50 г. захар
20 г. желатин
19-20 бисквити Орео
за оформяне на блат
За украса:
10 бисквити Орео
100 г. разбита
сладкарска сметана
Бисквитите се смилат в блендер и
се смесват с течното масло и ромовата
есенция. Сместа се бърка до получаването
на влажни трохи. Тортена форма с подвижен борд с диаметър 22 см. се застила с
хартия за печене. Трохите се изсипват в нея, разпределят се и се притискат
добре до получаването на стабилна основа. Оставя се в хладилник да стегне.
За крема желатинът се разтапя на
водна баня, разтворен с малко вода.
Маскарпонето, крем сиренето и
захарта се разбиват с миксер на ниска
степен. Към тях се добавя разбитата сметана и се разбърква с шпатула.
Разтопеният желатин се добавя на части към крема, като се разбърква добре.
Белият шоколад се стапя на водна
баня и се прибавя към крема. Всичко се разбърква добре до хомогенизиране.
Върху бисквитената основа се
сипва половината от крема и се разстила.
Върху него се подрежда един ред бисквитки Орео. Добавя се останалия крем
и се заглажда добре. Чийзкейкът се оставя няколко часа в хладилник.
След това внимателно се отстранява
борда и кейка се гарнира с
розички от бита сметана и бисквитки Орео.
Няма коментари:
Публикуване на коментар