Сарми от патладжан с доматен сос
Продукти за 4 броя:
2 големи патладжана
200 г. краве сирене
2 домата
100 мл. олио
1 ч. л сух риган
сол на вкус
За соса:
1 голяма глава лук
5-6 скилидки чесън
2-3 с. л. олио
400 г. консервирани домати на кубчета
½ ч. л. захар
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. босилек или ½ връзка пресен
½ връзка магданоз.
50 г. моцарела или кашкавал за поръсване на сармите.
Приготвяне:
Патладжаните се нарязват по дължина на филии с дебелина около 0,5 см, посоляват се и се оставят да се отцедят от горчивия сок. Измиват се, подсушават се и се пържат до златисто от двете страни в мазнината.
Доматите се нарязват на шайби, а сиренето на плочки.
Две парчета от патладжана се застъпват по дължина, така че да се получи дълга лента и върху тях на кръст по същия начин се слагат още две. В средата се поставя резен домат,поръсва се с риган, отгоре парче сирене и отново домат. Патладжаните се завиват, така че да се получи пакетче и се подреждат в тава.
За соса лукът се нарязва на ситно и се запържва в мазнината. Добавя се накълцаният чесън и се готви 2-3 минути. Прибавят се доматите, ригана, босилека, магданоза, накрая захарта и варим 1-2 минути. Изливаме соса около патладжанените сарми и ги поръсваме с кашкавала.
Няма коментари:
Публикуване на коментар