Лазаня със спанак и сирена
Продукти:
250 г. кори за лазаня - 12 броя (без предварително варене)
За доматения сос:
700 г. обелени и нарязани на кубчета домати
1 глава кромид лук ~ 120 г.
3 големи скилидки чесън
3-4 листа левурда
300 г. цели листа пресен спанак
1 ч. л. захар
1 с. л. сух риган или няколко стръка пресен
1 с. л. сух босилек или няколко стръка пресен
сол и черен пипер на вкус
30 мл. олио
За сос бешамел:
40 г. краве масло
40 г. брашно
400 мл. прясно мляко
150 мл. зеленчуков бульон
индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
150 г. извара
150 г. сирене
50 г. кашкавал
40 г. сирене Пармезан за поръсване
За доматеният сос в загрятата мазнина и малко вода се задушават нарязаните на ситно лук, чесън и левурда до омекване. Прибавят се доматите и захарта и сосът се вари около 10 минути. Добавят се измитият и почистен от дръжките спанак, риганът, босилекът, сол и черен пипер на вкус и сосът се готви още 3-4 минути, след което се дръпва от котлона.
За бешамеловият сос в сгорещеното масло се запържва брашното за 1 минута.
Изсипва се наведнъж горещото прясно мляко, като се бърка енергично, за да не се получат бучици. Сосът се разрежда със зеленчуковия бульон и се подправя с индийско орехче, сол и черен пипер на вкус.
Готовият сос се сваля от котлона и се похлупва с капак, за да не хване коричка.
На дъното на тавичка с размери 25/19 см. се сипват 5-6 с. л. от доматеният сос. Подреждат се 3 броя кори за лазаня.
Слагат се от плънките в следната последователност - доматен сос,
сирена,
и отново кори и т. н.
сирена,
сос бешамел
и отново кори и т. н.
Най-отгоре последните 3 кори се заливат със сос бешамел
Няма коментари:
Публикуване на коментар