Продукти за тава с размери 25х18 см.
30 мл. олио
20 г. краве масло
бялата част на 1 връзка зелен лук
50 г. лук шалот или червен лук
2 скилидки чесън нарязани на филийки
300 г. пресни печурки, нарязани на половинки или на четвъртинки в зависимост от големината им
1 малък морков нарязан на кубчета
700 г. пилешко филе нарязано на ивички
250 мл. горещ пилешки или гъбен бульон
200 мл. топло прясно мляко
30 г. брашно
1 ч. л. сух риган
2-3 щипки суха мащерка
1 с. л. унисос
сол и черен пипер на вкус
За тестото:
150 г. бяло брашно
100 г. пълнозърнесто брашно
10 г. бакпулвер
5 г. сол
100 г. студено краве масло нарязано на кубчета
1 яйце
30 мл. студено прясно мляко
1 ч. л. сух риган
1/2 ч. л. сух босилек
2-3 щипки суха мащерка
1/4 ч. л. сух босилек
1/4 ч. л. сух босилек
1/2 ч. л. чесън на прах
В дълбок тиган се сгорещяват олиото и кравето масло. Сипват се нарязаните на едро пресен лук и шалот и филийките чесън.
След минута се прибавят нарязаните моркови и гъби.
Поръсват се със сол и черен пипер и се разбъркват.
Добавят се нарязаното на ивички пилешко филе и морковите
и всичко се задушава под капак около 10 минути. Сипва се брашното
и се запържва за около минута. Ястието се залива с горещият бульон
и сместа се бърка енергично, за да не се получат бучки. Добавя се топлото прясното мляко.
Котлонът се изключва, тиганът се похлупва и сосът се оставя да се сгъсти.
През това време се подготвя тестото. В купа се смесват пресятото пшенично брашно с бакпулвера, пълнозърнестото брашно, солта и сухите подправки. Добавя се нарязаното на кубчета студено краве масло и с ръце се оформят влажни трохи.
и прясното мляко на части и се омесва меко тесто.
Разточва се на кора с дебелина около 1,3 см. и с ринг с диаметър 5 см. се изрязват кръгчета.
Месото със зеленчуците се разпределя във формата за печене,
Ястието се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30 минути до приятен златист загар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар