Продукти за тава с размери 35 х 22 см.:
5 средно големи тиквички
~ 1,3 - 1,4 кг.
250 г. ориз
1 голям морков ~ 120 г.
70-80 мл. олио
1 голяма глава кромид
лук ~ 150 г.
2 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
20-25 бр. маслини без
костилка
1 връзка копър
2 ч. л. доматено пюре
1 ч. л. червен пипер
сол и черен пипер на
вкус
4 с. л. галета
30 мл. олио за намазване
на тавата и за поливане отгоре
Двата вида лук,
чесънът и морковът се нарязват на ситно и се запържват в мазнината за 5-6
минути.
Добавя се измитият
ориз и се бърка, докато стане прозрачен. Прибавят се доматеното пюре,
маслините, 150 мл. гореща вода, накълцаният копър, червеният пипер, сол и черен
пипер на вкус. Всичко се разбърква добре и се сваля от котлона.
Тиквичките се измиват и
се режат на кръгчета с дебелина около 1,5 см.
Правоъгълна тава с
размери 35 х 22 см. се намазва с мазнина и се поръсва с 2 с. л. галета.
Подрежда се един ред
тиквички, като се застъпват като керемидки.
Сипва се 1/2 от
оризовата смес и се разпределя.
Реди се втори ред
тиквички, които се покриват с остатъкът от ориза. Върху него се подреждат и
останалите тиквички.
Ястието се
залива с 500 мл. гореща вода, поръсва се с 1/2 ч. л. червен пипер и 2 с. л.
галета и се полива със струйка мазнина.
Няма коментари:
Публикуване на коментар