Картофена тарта с
плънка от спанак и сирене с хрупкава хлебна коричка
Продукти:
2 големи картофа ~ 400 г.
За плънката:
1 глава кромид лук ~ 100 г.
3 стръка зелен лук
2 стръка пресен чесън
4-5 листа левурда
250 г. почистен и измит спанак
600 г. картофи
30 мл. олио
50 г. краве масло
1 ч. л. сух риган
1 с. л. универсална подправка
сол и черен пипер на вкус
3 големи яйца
150 г. извара
150 г. настъргано сирене
50 г. настърган кашкавал
За хрупкавата коричка:
2 филии сух бял хляб
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. сух джоджен
2 с. л. зехтин или олио
Масло за намазване на формата
За плънката картофите се обелват, нарязват се на кубчета и се сваряват.
Олиото се сгорещява и в него се задушават нарязаните на ситно кромид лук, зелен лук, чесънът, левурдата и спанакът.Готвят се няколко минути, докато зеленчуците омекнат и водата се изпари. Картофената и спаначената част от плънката се смесват,
Тортена форма с диаметър 24 см. се покрива с хартия за печене. Дъното и стените и се намазват с мазнина и се поръсват обилно с галета.
Картофите се режат на тънки кръгчета с дебелина 3-4 мм. и с тях се покриват дъното и стените на формата като се застъпват.
Филиите хляб се смилат в блендера, заедно със сухите подправки и зехтина и се разпределят върху плънката.
Ястието се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна около 1 час. За да не изгорят хлебните трохи тавата се покрива с фолио, което се отстранява 15 минути преди края на печенето, за получаване на приятен златист загар.
Сервира се топло със свежа салата или кисело мляко.
Няма коментари:
Публикуване на коментар