Поширана пъстърва със сос "Холандез"
Адаптирано от тук:
Продукти за 4 порции:
4 едри пъстърви ~ 1400 г.
4 скилидки чесън - леко смачкани
1 дафинов лист
сол и черен пипер на вкус
За сос "Холандез":
2 жълтъка
2 с. л. хладка вода
сокът на 1/2 лимон
100 г. краве масло
50 мл. зехтин
сол и бял пипер на вкус
Рибата се филетира като кожата не се отстранява. Видео може да видите тук.
Филетата се поръсват със сол и черен пипер
и се завиват на рула, които се забождат с клечка за зъби, за да се фиксират.
В тенджера се кипва 1 литър вода. Добавят се дафиновият лист, скилидките чесън,
сол и черен пипер. Пускат се рибните филета.
Рибата се пошира 8-10 минути, като температурата трябва да е под точката на кипене и водата не трябва да завира. След това филетата се изваждат в чиния.
Жълтъците за соса се слагат в огнеупорна купичка на водна баня и се разбиват с 2 с. л. хладка вода интензивно, докато се получи плътна пяна.
На порции се прибавят маслото и зехтинът, като се бърка непрекъснато, докато сосът се сгъсти и стане гладък.
Добавят се лимоновият сок, солта и пипера. Сосът "Холандез" се разбърква и се дръпва от котлона.
Няма коментари:
Публикуване на коментар