понеделник, 25 април 2016 г.

Поширана пъстърва със сос "Холандез"





Адаптирано от тук:


Продукти за 4 порции:


4 едри пъстърви ~ 1400 г.
4 скилидки чесън - леко смачкани
1 дафинов лист
сол и черен пипер на вкус

За сос "Холандез":


2 жълтъка
2 с. л. хладка вода
сокът на 1/2 лимон
100 г. краве масло
50 мл. зехтин
сол и бял пипер на вкус
























Рибата се филетира като кожата не се отстранява. Видео може да видите тук
Филетата се поръсват със сол и черен пипер



и се завиват на рула, които се забождат с клечка за зъби, за да се фиксират. 



В тенджера се кипва 1 литър вода. Добавят се дафиновият лист, скилидките чесън,



сол и черен пипер. Пускат се рибните филета.



Рибата се пошира 8-10 минути, като температурата трябва да е под точката на кипене и водата не трябва да завира.  След това филетата се изваждат в чиния. 
Жълтъците за соса се слагат в огнеупорна купичка на водна баня и се разбиват с 2 с. л. хладка вода интензивно, докато се получи плътна пяна.



На порции се прибавят маслото и зехтинът, като се бърка непрекъснато, докато сосът се сгъсти и стане гладък.



Добавят се лимоновият сок, солта и пипера. Сосът "Холандез" се разбърква и се дръпва от котлона.
В подходяща чиния се слагат по 2 рибни филета на порция (клечките за зъби се отстраняват), сипва се от вкусния сос и се гарнира със свежа салата по желание.
























Няма коментари:

Публикуване на коментар